Umirovljenici ne žele više čekati: Ili povećanje mirovina ili prosvjedi

Vlada Federacije nije odgovorila na zahtjev umirovljenika onako kako su očekivali. Ranije su zatražili veće mirovine za 10 posto, iz Vlade odgovorili da to nije moguće. U izmjenama Zakona o MIO pokušat će razmotriti povećanje za one koji su mirovinu stekli do ’98. godine i koji su najugroženija kategorije.

Za ostale umirovljenike – u skladu s mogućnostima. Umirovljenici nemaju namjeru više čekati – u rujnu kažu, izlaze na prosvjede, javlja N1.

Umirovljenici na odluku Vlade FBiH da nema povećanja mirovina za 10 posto su poručili da ih treba biti sramota. 410 tisuća ih je u Federaciji, 66 posto živi od minimalne mirovine – 320 maraka. Nemaju namjeru više čekati da Vlada novim zakonskim rješenjima razmatra njihov bolji status. 14. rujna su prosvjedi.

“Deset posto je 30 maraka i to je samo jedna marka po danu umirovljeniku. Kakvo mu poboljšanje čini ta jedna marka – popravit će mu malo stanje – imat će jedan kruh više kupiti na dan i to je nešto što mi tražimo od Vlade i Vlada nam ne da ni to. Kad se odbiju troškovi računa, kad se odbiju obveze prema državi, ostaje im svega dvije do tri marke na dan da prežive uključujući tu i lijekove i sve ono što za život treba. To dovoljno govori kako se Vlada brine o nama umirovljenicima”, naveo je Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja umirovljenika FBiH.

Gubitak Fonda MIO krajem prošle godine približio se iznosu od 180 milijuna maraka. Da bi isplatili redovito postojeće mirovine – iz Fonda su se zadužili ove godine – 74 milijuna maraka od komercijalnih banaka i 41 milijun posudbe BH Pošte. Povećanje mirovina – Fond ne može podmiriti. “Tu se radi o sredstvima kojih nema, oko 200 milijuna maraka, jer je naš godišnji proračun dvije milijarde povećanje, znači 200 milijuna koje Federacija nema i mana tog prijedloga je što vrlo nepravedno bi bila iskorigirana mirovina jer bi oni s minimalnim dobili 32 marke povećanje, a oni s maksimalnim 217 maraka“, rekao je Zijad Krnjić, direktor Fonda MIO.

I dok iz Vlade najavljuju nove sastanke s umirovljenicima – u nadi da će smanjiti zahtjeve – umirovljenici kažu, više nema razgovora. Ili mirovine 10 posto više za sve umirovljenike – ili prosvjedi. S druge strane, i u Vladi – odlučni. “Cilj nam je održati mirovine na postojećoj razini, stabilizirati mirovine od ’98. godine i tražiti rješenja za ostale kategorije, naravno u granicama financijskih mogućnosti i u tom smislu donijeti su i zaključci”, kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Iz Vlade su potvrdili kako je povećan trend naplate doprinosa. Umirovljenici kažu za više od osam posto. Što automatski pruža mogućnost povećanja mirovina, kažu. Uz to ako se doda rast BDP-a kojim se Vlada hvali, i naplata klirinškog duga – jedini razlog lošeg položaja umirovljenika – jeste nebriga kako ove tako i prethodnih vlada, kažu u Udruženju. Osobito ako se uzme u obzir činjenica da javna poduzeća – čija je Vlada većinski vlasnik – duguju Fondu MIO milijunske iznose za doprinose. Niti jedna Vlada do sada – zbog kako kažu, kupovanja socijalnog mira – nije uvela adekvatne mehanizme naplate dugovanja.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Sramota .Mirovine su svima umanjene 40 posto osim ovim povlaštenim mlađim umirovljenicima koji imsju i 2100 KM i mnogi od njih rade i dalje .
  A najveća je sramota da ljudi koji su radili 40 godina imaju mirovinu 320 KM ili 430 KM .
  Slovenija neki dan donijela zakon za sve koji su odradili puni staž od 40 godina da će dobiti mirovinu od najmanje 500 eura.
  Čak i istočni susjedi imaju više mirovine nego kod nas.

 • Penzijsko treba ukinuti,a država da vrati svkom koliko je uložio tjekom radnog vjeka.to bi bilo jedino ispravno.Ima penzionera od 35 god.života i 780 KM mirovine,a ja imam 40 god.staža i 345 KM mirovine.

 • Strašno, da strašnije ne može biti! Radi cijeli životni vijek i dobiješ mirovinu cca 400 KM! Pa tko može živjeti od toga!?

 • A koliko će uopće moći primati mirovinu čovjek koji je radio 40 godina i ima
  njmanje 60 ili 65 godina primat će koju godinu po ti jadni 320 KM .
  A svi umitovljenici primaju desetljećima mirovinu koja je umanjena 40 posto da bi mogli davati neke povlaštene mirovine mlađim ljudima koji su vrlo mali broj godina radili.
  Treba vratiti umirovljenicima na ovu mirovinu 40 posto jer su to njihovi novci kojeg su 40 godina od usta morali uplaćivati u fond koji baš njih najviše zakida.

 • Svatko ko je radio 40 godina uplatio je u fond najmanje 100 000 KM tj. najmanje 200 KM mjesečno puta 40 godina .
  Mirovinsko mu daje 8 do 10 KM po godini staža tj . 326 KM mirovinu.
  Ako umirovljenik doživi neki prosjek od 75 godina iz fonda mirovinskog će primiti
  manje od od 40 000 KM . Zato treba država vratiti razliku uplata do 100 000 KM, jer 25 godina isplaćuje mirovine umanjene za 40 posto .
  Nije da se nema.
  A ne prelijevati tuđi novac sebi i drugim umitovljenicima koji nemaju uopće uvjete za mirovinu a imaju mirovine i do 2100 KM.

 • A drugi put stavite mlađe umirovljenike kojiusu sređeni i koji imaju mirovine oko 2000 KM sa istog i tuđeg fonda koji im isplaćuje mirovinu.
  Mladi zdravi uređeni i ljepše ih je viditi.
  Gledajuć ovu gore sliku u svjetu će pomisliti da naši umirovljenici su beskućnici i sirotinja.
  A jesu i gore im je.

 • ha, ha , ha i opet , ha , ha, umirovljenici i prosvjedi, to mora da je vic miseca kolovoza 2017 godine. Taj film niko neće gledati jer ti jadni i iscrpljeni umirovljenici nemaju snage ni da stoje na nogama a kamoli da još drže transparente nekoliko minuta.
  Možda jedino ovi što su otišli u mit
  rovinu u kasnim tridesetim godinama pa sve do onih koji su učinuili to isti najkasnije u ranim pedesetim godinama. Oni zacjelo imaju snage za prosvjede ali pošto siu većinom priko veze sredili dobre mirovine sad laduju i gađaju koeficijente po kladionicama.

 • Čemu se smiješ? Muci starih i bolesnih i nemoćnih koji nemaju za kruha i lijekova u ovakvoj državi????
  A radili 40 godina i njihove uplate troše i uživaju ti koji su OSTVARILI mirovine kako kažeš u kasnim tridesetima i imaju po 2000 KM i rade na još dva tri radna mjesta.
  A jadnim umirovljenicima sada najviše treba novaca za njegu i skrb o njima .Je li misliš da sa 320 KM mogu se jesti svaki dan.????Nije smješno već žalosno do bola
  onima koji ima ju imalo pameti u glavi.
  Ovo je najjadnija i najugroženija kategorija stanovništva i umjesto da svoj novac troše oni jer su 40 godina radili i uplaćivali za starost Fond njihov novac preusmjerava na takve kao ti i da im se smijete što ne mogu doći do korektne mirovine koju su osobno oni zaradili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.