Umalo izbio rat između Rusije i Japana

Dva ruska lovca-bombardera ušla su u četvrtak u japanski zračni prostor, objavilo je japansko ministarstvo obrane koje je odmah reagiralo polijetanjem četiriju japanskih borbenih zrakoplova.

Ruski zrakoplovi Su-27 su na nekoliko sekundi ušli u japanski zračni prostor iznad otoka Hokaida. To je prvi ruski upad u japanski zračni prostor u posljednjih pet godina. Japansko ministarstvo vanjskih poslova je uložilo službeni prosvjed Rusiji.

Taj se incident zbio samo nekoliko sati nakon što je japanski premijer Shinzo Abe izjavio da želi postići obostrano zadovoljavajuće rješenje za teritorijalni spor dviju zemalja u vezi ‘Južnih Kurila’, na koje Tokio polaže pravo pod nazivom ‘Sjeverni teritorij’.

‘I dalje odlučno poduzimam sve što je moguće za potpisivanje mirovnog sporazuma s Rusijom kada se riješi to pitanje’, rekao je Abe u Tokiju pred oko dvije tisuće bivših stanovnika tih otoka i njihovih obitelji.

Moskva i Tokio spore se u vezi četiriju otoka arhipelaga Južnih Kurila, koje su Sovjeti pripojili krajem Drugog svjetskog rata. Od tada taj spor sprečava potpisivanje mirovnog sporazuma. U studenom 2010. je Dmitrij Medvedev razbjesnio Japan kada je kao tadašnji ruski predsjednik posjetio taj arhipelag, što je tadašnji japanski premijer Naoto Kan nazvao ‘neoprostivom uvredom’.

Krajem prosinca su premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili pokretanje pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma. U telefonskom je razgovoru Abe također prihvatio posjet Rusiji 2013.

Rusija je u međuvremenu zanijekala da su njezini borbeni zrakoplovi ušli u japanski zračni prostor.

‘Letovi ratnih zrakoplova se izvode strogo u skladu s međunarodnim pravilima o zračnom prostoru’, kazao je glasnogovornik ministarstva obrane Aleksandar Goredejev koji je dodao da ruski zrakoplovi nisu povrijedili granicu drugih država.

‘Sve letove ratnog zrakoplovstva u regiji strogo regulira zajedničko zapovjedništvo, a izvode se pod nadzorom kontrole letenja’, istaknuo je Goredejev. U četvrtak se, inače, u Japanu obilježava ‘Dan Sjevernih teritorija’ kada se poziva na povratak Kurila u japansko okrilje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.