Bunt studenata: Nećemo plaćati više, pogledajte u čemu živimo!

Zidovi puni vlage, žbuka koja otpada sa stropova, nedostatak tople vode za tuširanje, razbijeni prozori koji prokišnjavaju, stari i derutni namještaj, hladni obroci i sve manje porcije hrane već su godinama svakodnevica studenata u zagrebačkim domovima. Takva će svakodnevica uskoro postati još skuplja, jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo da će povisiti cijene studentskog smještaja i prehrane. Time će se saniranje duga Studentskog centra, teškog 121 milijun kuna, prebiti i preko leđa studenata.

sd_2

– Soba u kojoj se nalazimo ne vrijedi ni lipe više od sto kuna, a upravo toliko će od mene i dobiti. Ako dođe do poskupljenja, ja jednostavno neću više plaćati – rekao je Bruno Legac, student filozofije i religijskih znanosti koji sobu u domu na Lašćini dijeli s dva cimera.

sd_3

Namještaj u njihovu paviljonu nije se mijenjao desetljećima, toliko nisu obojene ni sobe ni renovirane sanitarije. Dečki su posebno “ponosni” na svoj ormar zatvoren tek čavlićima, u kojem stoji već izblijedjeli potpis studenta iz 1964. godine!

sd_4

Trulež i vlaga

Nešto noviji namještaj, star “svega” 40 godina ima Martina Gelenčir u studentskom domu Stjepan Radić. Ona je u istoj sobi smještena već tri godine, a stvari koje svake godine iznova zapiše da nedostaju ili su spremne za popravak, svaki je put dočekaju slomljene i derutne.

sd_5

– S istom cimericom svake godine uzimam ovu sobu. Iako je neokrečena i pomalo trula, barem znam da sam i prošlih godina u njoj boravila upravo ja – objasnila je Martina te dodala da se sobe na popularnoj Savi ne kreče, a žele li studenti to sami napraviti, moraju tražiti dozvolu. Također, još od sredine prosinca imaju problem s vodom, kada krene tuširanje idealne su samo prve dvije minute kada je voda topla.

– I kuhinje su grozne. Postoji električni ring na kojem bi se eventualno moglo skuhati jaje, ali, naravno, ne radi – rekla je Martina.

Samostalno kuhanje najmanje muči dečke iz Cvjetnog naselja. Najveće su im brige sve manje i manje porcije hrane u tamošnjoj menzi.

– Kad je na meniju pomfrit, na tanjuru dobijem jedva pet krumpirića. Pa, ne mogu se ja baš od toga najesti. Već sam pet godina ovdje i čini se da nam iz godine u godinu služe sve manje količine hrane, a sad ćemo za to plaćati još više – rekao je Mate Polić, budući politolog, čija se soba jučer i zabijelila od pahulja snijega koji mu je padao kroz raspuknuti prozor.

sd_7

I ovi studenti, kao i većina po zagrebačkim studentskim domovima, imaju i probleme s vlagom.

Tko bi to jeo?

Paviljoni domova nisu renovirani već godinama, kao ni menze u kojima studenti jedu i nekoliko puta dnevno. Iako cijena jednog menija trenutačno iznosi 16 kuna, od 1. ožujka ona će se povećati na 21 kunu te će se, na taj način, studentima oduzimati više novca s “iksice”, a više će morati i izdvojiti za obrok.

– Sada na “iksici” dobivamo nešto više od 900 kuna, što mi nerijetko bude premalo. Pitam se što će biti kad obroci budu skuplji, hoće li nam subvencionirati i više novca – pita se studentica Martina.

Osim količinom, studenti su nezadovoljni i jednoličnom prehranom i neobičnim kombinacijama hrane, poput prženih liganja s đuvečom.

sd_6

Iako je jedna od najfrekventnijih menzi, ona u SC-u u Savskoj 25 nije se godinama obnavljala, pa se studenti hrane pod krovom koji prokišnjava. U slučaju nužde, zaglavili bi u 18. stoljeću, jer su u zahodima i dalje samo – čučavci. Ostane li takva “kvaliteta”, a cijena ode gore, studenti kažu da će radije odabrati stan.

sd_8

“Studenti nisu smokve”

Za dugove SC-a krivo je ministarstvo, koje je prije branilo SC-u dizanje cijene prehrane, smatra ravnatelj Niko Vidović.

Studenti su, inače, ogorčenje zbog povećanja cijena iskazali akcijom udruge “Studenti nisu smokve”. U nedjelju su u menzi Stjepan Radić plaćali novčanicama od 100 i 200 kuna, a kako blagajnice nisu imale dovoljno novca da im vrate, stvorila se velika gužva.

sd_9

– Ako samo 20 studenata jednom malom akcijom može napraviti takav zastoj, zamislite što tek može veća grupa – poručili su na svojoj Facebook-stranici. (Vecernji.hr)

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • jao, baš mi ih je žao,…. ja stvarno neznam šta fali tom tanjuru s hranom na slici-to bi kao loše trebalo bit, jadni oni, pa jeo sam 100 puta goru hranu tokom studija u zg., i živio u derutnijim domovima i stanovima,.. neznma poskupilo sve jest, ali opet plakanje ne pomaže ništa, snalazite se…. to će vas očvrsnut u životu, pa na ništa nećete toliko crno gleda… drž te se 🙂

  • netko bi sve dao da zivi i studira cak i u takvim uvjetima, ali roditelji ne mogu to omoguciti, zato stisnite zube, pretrpite koju godinu, radite, trudite se,,,to je studentski zivot 😉

    • a sjetiš li je se ti,afrike?najbolje bi bilo da se vratimo u kameno doba, čuj sjeti se afrike…majko mila….pa sjetiš li se djece bez roditelja ne daleko odavde…a obitelji bez ikakva primanja…pa stari i nemoćni koji nemaju nikoga…da nabrajam još’?!? a pameti i glava!!!pa i ovaj naš svit manit, kad tražiš normalne stvari odmah bi te u zemlju ukopali, jer di ćeš se javit ima i gore, to je tačno al ima i bolje, da se razumijemo

  • Gadno im je skroz al eto neki nemogu ni studirat zbog nedostatka novaca , al dragi moji studenti , samo učite s strpite se jos malo , i za koji godinu ako bog da bolje moć ćete birat gdje će te živjet

  • prvih nekoliko slika su s lašćine, koja je istina dosta katastrofalna, ali dobra je ekipa pa se i to preživi, ostali domovi su više-manje ok, moglo bi se nešto uložiti, ali jbg, ne ulaže se ni u važnije stvari, što se hrane tiče naravno da ne valja, ko bi se radovao stalno istoj hrani koja ima loš okus, nema začina, napravljena je preko neke stvari itd., što se tiče poskupljenja naravno da studentima smeta, povećali su cijene prije par godina, uveli su još neke troškove kod useljenja, a u kvaliteti smještaja se ništa nije promijenilo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.