Ulje, mlijeko ili pekmez za sunčanje: U čemu je razlika i što odabrati | Jabuka.tv

Ulje, mlijeko ili pekmez za sunčanje: U čemu je razlika i što odabrati

Sezona kupanja, sunčanja i ljetnih odmora je pred vratima. Stručnjaci nas, kao i svake godine, upozoravaju na jačinu sunčevih zraka te da se trebamo adekvatno pripremiti za neometano izležavanje na suncu.

Trgovine, s druge strane, već godinama nude sve više zaštitnih proizvoda.
Prevelik izbor ulja, krema, a odnedavno i pekmeza, mnoge kupce zbunjuje.
Koji je od navedenih proizvoda najadekvatniji, istražit ćemo u nastavku.

Kako bismo se adekvatno zaštitili od posljedica prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama, treba znati sve prednosti i nedostatke kozmetičkih proizvoda koji sadrže zaštitni faktor. Bez obzira na to koji tip kože imali, naglašava se važnost uporabe zaštite od UV zraka, piše Tportal.hr.

Krema za sunčanje

Već su svi sigurno čuli da broj zaštitnog faktora kreme za sunčanje treba birati prema tonu kože. Za one svjetlije puti preporučuje se vrlo visok zaštitni faktor od 30 pa na više, dok oni koji su prirodno tamniji mogu koristiti i nešto niže primjerice 15 ili 10.

Na tržištu trenutno prevladavaju razne verzije nekad klasične kreme za sunčanje. Tako se danas može izabrati ona u spreju, a odnedavno i u obliku pjene. Njihova prednost jednostavno je nanošenje, brže upijanje i lakše razmazivanje po tijelu s obzirom na to da im je tekstura rjeđa nego kog klasičnog mlijeka.

Iako su mnogi posljednjih sezona pokušali isprobati nove preparate poput pekmeza i raznih ulja za kožu, mlijeko je ipak to koje će najviše hidratizirati vašu kožu koja se posebice u kombinaciji sunca i slane vode brzo suši.

Osim toga, stručnjaci naglašavaju i kako mnogo ljudi ne nanosi pravilno kremu za sunčanje. Prilikom mazanja zanemaruju se neki dijelovi tijela kao što prednji dio vrata, dekolte, bočna strana trbuha, dlanovi, usne, uši. Također, jedna od grešaka je i premalo nanošenje kreme te ne ponavljanje postupka svaki put kada iziđete iz mora.


Ulje za sunčanje

Za razliku od mlijeka za sunčanje koja nude velik izbor faktora, ulja dolaze uglavnom u nižim faktorima te ono što mnoge zna odbiti je vrlo mastan sloj koji ostavljaju posvuda.

Ona su uglavnom napravljena za poticanje tamnjenja kože, a ne toliko za zaštitu od sunčevih zraka. Većina ljudi, uglavnom ženska populacija, u želji za što bržom i tamnijom bojom zaboravi koliko je opasno neadekvatno se zaštititi od sunca. Stručnjaci već desetljećima naglašavaju kako preveliko izlaganje suncu kad tad dođe na naplatu.

Ono što mnoge mami kod sve popularnijim uljima za sunčanje, njihov je miris koji dolazi u raznoraznim tropskim varijantama u kojima prevladava kokos, a u našim je krajevima vrlo popularno i korištenje prirodnog maslinova ulja koje nema zaštitni faktor.

Neki pak koriste i kantarionovo ulje, koje je možda korisnije za umirivanje kože koja je reagirala na sunce crvenilom.

Jedna od velikih prednosti ulja za sunčanje je da većina sadrži biljna ulja i korisne sastojke pa njeguju kožu i sprečavaju isušivanje, ali prvo i osnovno pravilo je da se takva sredstva koriste isključivo kada već dobijete preplanulu put uz korištenje proizvoda s višim zaštitnim faktorom.

Dakle ako ste i vi ljubitelj ulja, prvih nekoliko puta pri izlaganju suncu, ipak nanesite kremu za sunčanje.

Pekmezi za sunčanje

Zadnjih nekoliko sezona, pekmezi prevladavaju u ženskim torbama za plažu. Oni su kao i ulja prvenstveno namijenjeni za korištenje u kombinaciji sa zaštitnim kremama, pri čemu se krema nanosi oko pola sata prije izlaganja suncu, a pekmez se stavlja u razmaku od pola sata do sat vremena nakon kreme.

Ono čime su pekmezi za poticanje bržeg tamnjenja osvojili publiku, lijepa je brončana boja koju koža dobiva nakon sunčanja.

Oni uglavnom dolaze u različitim pakiranjima od ulja i krema. U ovalnim lončićima, uvijek s dodatkom narančaste ili smeđe boje, lako ćete ih prepoznati na policama drogerija. Svi pekmezi uglavnom su bogati karotenoidima iz ekstrakta mrkve i oraha, a danas već postoje i razne varijante pa će mnoge pripadnice ljepšeg spola oduševiti ono sa šljokicama koje daje dodatan sjaj i blještavilo koži.

Najveća prednost pekmeza je što je saveznik bržeg postizanja preplanule puti, kao i dugotrajnije boje jer sprječava guljenje kože, ali ne treba zaboraviti da se prije toga treba i zaštititi adekvatnim faktorom.

Neke će, pak, pekmez odbiti zbog svoje ljepljivosti, pa ga treba pažljivo nanositi ako ne želite tamne mrlje na kupaćim kostimima ili ručnicima za plažu, koje se teško otklanjaju.

Novi proizvodi

Kako korisnici ne bi zaboravljali na određene dijelove tijela, neke su kozmetičke kuće napravile i dodane proizvode za zaštitu od sunca. Tako se već neko vrijeme može kupiti i labela sa zaštitnim faktorom za usne, a osim toga postoje razne linije proizvoda koje štite kosu i vlasište od sunca.

Jedno je svakako sigurno, što god odabrali za nanošenje na kožu prilikom sunčanja, vodite računa da ima zaštitni faktor te izbjegavajte boravak na plaži u vrijeme kada je sunce najjače.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj: