Ulja koja nikako ne smijemo koristiti na plaži

Sunce je izvor života, zdravlja i dobrog raspoloženja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo kriva sredstva za zaštitu poput nekih ulja.

Koža pamti i zato je nikako ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Želite li tijekom sunčanja biti zaštićeni doznajte kakvih se pripravaka za sunčanje treba čuvati. Koža pamti i koža pokaže sve ono loše što smo joj napravili i zato je nikako ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.
Za vrijeme godišnjeg želimo iskoristiti svaki sat na plaži i u moru pa lako zaboravimo upozorenja liječnika o opasnostima tijekom boravka na suncu.

Mnogi će na plažu, umjesto skupe kreme, prije ponijeti nekakav domaći pripravak poput raznih ulja s eteričnim dodacima uz pomoć kojeg će brže pocrniti, no struka upozorava na brojne opasnosti koje skrivaju takvi pripravci.

Foto: Guliver/Thinkstock

‘Koristimo različita eterična ulja, a ljeti ih je gotovo zabranjeno koristiti. Važno je naglasiti da kantarionovo ulje ne smijemo nikad stavljati prije izlaganja suncu, dakle ako smo ga namazali na kožu mora proći barem 24 sata da bismo se smjeli izložiti UV zračenjima sa sigurnošću da nećemo dobiti neželjene nuspojave’, objašnjava dermatologinja Jadranka Sokol.

Skoro isto vrijedi i za maslinovo ulje koje ima fantastičan učinak na kožu, vlaži je i čini elastičnom, no neće vas zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekline, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na našoj koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Upravo zbog toga budite pametni i dobri prema svom tijelu zaštitite kožu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom i uživajte u ljetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.