Ukrajinske izbjeglice napuštaju Međugorje zbog tromosti vlasti u BiH

Prva skupina ukrajinskih izbjeglica morala je nakon provedenih 30 dana napustiti Međugorje gdje je bila smještena nedugo nakon početka ruske agresije na njihovu zemlju budući da vlasti BiH nisu promijenile propise i omogućile im dulji boravak po uzoru na EU.

Po riječima predsjednika udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba iz Međugorja Davora Ljubića to katoličko hodočasničko mjesto napustila je 21 žena i dijete te su otputovali u Poljsku.

Prije mjesec dana na poziv ove udruge u Međugorju udomljene su izbjeglice iz Ukrajine i u međuvremenu ih je stiglo oko 300.

Ljubić navodi da Ukrajinci odlaze razočarani jer su očekivali da će ostati ondje dok se ne završi rat u njihovoj domovini.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević je prije 20 dana zatražila od ministarstva sigurnosti BiH da promijeni propise i po uzoru na Europsku uniju omogući iznimku kako bi ukrajinske izbjeglice u BiH mogle ostati više mjeseci.

No, takva odluka još nije donesena te ukrajinski izbjeglice imaju status turista kojima je boravak u BiH ograničen na 30 dana.

Predsjednik udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić najavio je da će u petak Međugorje napustiti jedan autobus s državljanima Ukrajine.

Dio njih planira ostati u Dubrovniku, a ostali će se vratiti u područje Ukrajine uz granicu s Poljskom i Mađarskom koje nije zahvaćeno ratnim događanjima.

Prema istome izvoru azil za ostanak u BiH zatražile su tri ukrajinske obitelji.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.