Ukrajina i dalje treći najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU

Usprkos ratu, Ukrajina je i dalje treći najvažniji izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU i nalazi se na 14. mjestu među najvažnijim uvoznicima europskih poljoprivrednih proizvoda, stoji u najnovijem izvještaju o ovoj trgovini EU, objavila je Europska komisija.

Navode da je izvoz u EU porastao je s vrijednosti od 6,927 milijardi eura u 2021. na 13,206 mlrd.€ u 2022. U razdoblju od siječnja do svibnja 2023. povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u EU iznosilo je 60% u usporedbi u odnosu na isto razdoblje 2022. godine – s 3,53 mlrd.€ na 5,646 mlrd.€.

Još jači rast u 2023.

Dakle, i dalje je treći najveći izvor za uvoz poljoprivrednih proizvoda u EU od početka ove godine. Konkretno, u 2023., on je za žitarice, sjemenke suncokreta, piletinu i jaja, kao i šećera izoglukoze (od kukuruznog i pšeničnog škroba, op.a.) u EU zemljama značajno porastao, stoji u izvještaju, prenosi Agro Klub.

Kada je riječ o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u tu zemlju, on se 2022. smanjio na 2,926 milijardi eura u usporedbi s 3,109 mlrd.€ 2021. U prvih 5 mjeseci 2023. porastao je za 37% (ili za 384 mil. €) – s 1,027 mlrd.€ u 2022. na 1,412 mlrd.€.

Što je s ograničenjem uvoza?

Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka i dalje traže da se zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta produži nakon 15. rujna, do kraja godine, a čak su zaprijetile uvođenjem vlastitih ograničenja ako Bruxelles ne poduzme mjere.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u ponedjeljak kako se njegova zemlja snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja na uvoz njihovih proizvoda.

Nikad gora godina za bh. poljoprivrednike

Već je prošlo mjesec i pol dana kako je prekinut crnomorski sporazum pa velike količine žitarica, jeftinije od usjeva u EU, ostaju u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla što uzrokuje pad cijena i prodaju za lokalne ratare.

Ovim potezom prekršit će se pravila zajedničkog tržišta, rekao je tijekom posjeta glavnom gradu Češke, Pragu. Prekršit će se sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU… ići će protiv načela solidarnosti, naglasio je.

Rekao je da je Ukrajina spremna tražiti rješenja, ali da žitarice ne bi trebale biti taoci politike u ovih pet zemalja.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.