Ukinute mjere opreza za svjedoke u slučaju Bandić

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić izjavio je u subotu za HTV da je početkom tjedna sudac istrage ukinuo mjere opreza koje su određene osumnjičenom Milanu Bandiću u kontaktiranju sa svjedocima, a među kojima su i članovi Građanske inicijative “U ime obitelji”.

Ta je udruga izvijestila da policija kontaktira volontere i članove Organizacijskog odbora inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” kako bi ih pitala imaju li kontakte s osumnjičenim Bandićem, što smatra pokušajem aktualne vlasti da zastraši građanske aktiviste. Od predsjednika zagrebačkoga Županijskoga suda Ivana Turudića zatražila je objašnjene je li postupak policije zakonski utemeljen, jer se policija “načelno poziva” na njima “nepoznatu te neidentificiranu odluku Županijskog suda u Zagrebu kao pravnu osnovu za svoja postupanja.

Turudić je rekao da jest bio izdan nalog kojim se Milanu Bandiću određuju mjere opreza u kontaktiranju sa svjedocima, a među njima su i neki članovi Građanske inicijative “U ime obitelji”, ali da je sudac istrage ukinuo te mjere, iz čega bi se moglo zaključiti da bi mjere opreza prestale primitkom rješenja o njihovu ukidanju. “Potez je na Državnom odvjetništvu”, dodao je Turudić.

“U ime obitelji” u pismu navodi kako “ovakvu mjeru u kojoj policijski službenici dolaze na vrata ili pozivaju članove inicijative koja, među ostalim, traži promjenu izbornog sustava RH vidi kao očit ‘rukopis’ aktualne političke nomenklature i aktivno podsjeća birače na ulogu koju je predsjednički kandidat Ivo Josipović imao u kočenju procesa demokratizacije i građanskih inicijativa”. To smatra pritiskom i pokušajem zastrašivanja građanskih aktivista od strane aktualne vlasti.

Upitan kako komentira tvrdnje “U ime obitelji” da je policijska aktivnost pritisak aktualne vlasti na njihove članove, Turudić je odgovorio da se ne želi očitovati, jer da to “nije pitanje za predsjednika suda”.

Protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Uskok je 18. prosinca 2014. pokrenuo novu istragu, tereteći ga da je s još dvije osobe inicijativi “U ime obitelji” protuzakonito osigurao tiskanje letaka i plakata, snimanje i emitiranje spotova te ustupanje štandova, čime su grad Zagreb i Tržnice Zagreb oštećeni za više od tristo tisuća kuna.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.