Uhićeno 12 osoba, uvozili bazno ulje i prodavali ga kao euro dizel

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski službenici MUP-a RS, u suradnji s UNO BiH su priveli 12 osoba i vrše pretrese na više lokacija, na području Banje Luke, Bosanske Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

Akcija u predmetu kodnog naziva “Kolt” usmjerena je prema više osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, u vezi s kaznenim djelima porezne utaje, zloupotrebe ovlasti u gospodarstvu i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne skupine i nanošenja štete proračunu BiH u velikim iznosima.

Osumnjičeni u akciji “Kolt” su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao euro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također prouzričili i ekološko zagađenje, prenosi Fena.

Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i trošarina, pripadnici organizirane kriminalne skupine ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je proračun i svi građani Bosne i Hercegovine, te su prouzročili štetu kupcima, jer upotreba navedenog goriva šteti motorima suvremenih automobila.

Tužiteljstvo BiH i službenici MUP-a RS i UNO BiH su proveli dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju kaznenog djela.

Nakon privođenja i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: