Šesti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca od 4. do 7. veljače

U samostanskoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Širokom Brijegu 4. veljače započinju “VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 71. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Dane priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”. Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30 sati, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18 sati, a prvoga dana, u četvrtak u 19 sati, bit će i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda fra Ante Bekavac, drugoga dana fra Ivan Prusina, trećega fra Svetozar Kraljević.

Kroz prva tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na “V. nagradnom natječaju” na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati i to molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, koji je 23. veljače 2012. proglasio Grad Široki Brijeg, te “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, koji je 4. veljače 2015. proglasila Županija Zapadnohercegovačka.

U sklopu ovih dana sjećanja, dva dana prije, 5. veljače, u 10 sati, izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Županije Zapadnohercegovačke te izaslanstvo Vicepostulature položit će na Trgu širokobrijeških žrtava vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: