Uginuo je Sudan: Cijela vrsta ostala je samo na dvije ženke

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo je u ponedjeljak nakon što se mjesecima borio sa zdravstvenim komplikacijama zbog starosti. Imao je 45 godina.

Njegovi skrbnici iz Kenije objavili su ga kako su ga morali uspavati nakon što mu se značajno pogoršalo stanje. Zbog degenerativnih promjena u mišićima i kostima te rana na koži Sudan više nije mogao ni stajati.

Od cijele podvrste ovih nosoroga ostale su sada samo dvije ženke, njegova kći Najin i unuka Fatu, a nada da će vrsta preživjeti leži na razvoju tehnika za umjetnu oplodnju.

Ranije su propali napori da će Sudan biti taj koji će osigurati opstanak vrste, a lani je Sudanu napravljen i profil na Tinderu, aplikaciji za upoznavanje. No, razlog nije bio da mu se nađe partnerica, već da se na taj način financira prikupljanje sredstava za umjetnu oplodnju. To je bio jedan od ambicioznih projekata da se spasi vrsta čiji je broj srezan zbog krivolova.

Znanstvenici su sačuvali Sudanov genetski materijal, kako bi mogli naprednim tehnikama oploditi jajne stanice preostalih ženki. Sudan je bio posljednji pripadnik svoje vrste koji se rodio u divljini i to u Sudanu. Iz češkog zoološkog vrta u Keniju su ga prebacili 2009. godine zajedno s tada tri ženke te je bio pod stalnom naoružanom stražom.

Južni bijeli nosorozi i druge vrste nosoroga također su pod velikom prijetnjom krivolovaca kojih ih ubijaju zbog rogova i ogromnog ilegalnog tržišta u Aziji.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.