Udruga Vrisak sa Zdenkom Ćosićem: Idemo do Ustavnog suda!

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačko Zdenko Ćosić primio je u petak u zgradi Vlade u Širokom Brijegu predstavnike Udruge građana Vrisak koji su pokrenuli inicijativu kojom žele putem parlamentarne procedure Parlamenta FBiH srušiti, po njihovim riječima, diskriminatorski zakon u pripadnosti javnih prihoda.

Neravnomjerna raspodjela neizravnih poreza u Federaciji BiH ujedinila je Hrvate iz Hercegovine, odnosne iz tri županije s većinskim narodom Hrvatima sa pokretom u Tuzli gdje je također njihova županija, Tuzlanska, dobrano zakinuta ovim zakonom.

Zbog čudnih koeficijenata i neodgovornog igranja vlasti s brojkama stanovništva u županijama, mnoge od njih su ostale zakinute za nekoliko milijuna maraka proračunskih prihoda.

Primjerice, Županija Sarajevo ostvarila prihod od 1,18 milijardi maraka veće prihode na osnovu tih koeficijenata, a Tuzlanska, Zeničko-dobojska i Unsko-sanska županija ostale su zakinute za 784,7 milijuna maraka.

Kada je riječ o županijama s hrvatskom većinom, Županija Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska i Posavska, ostale su bez 120,9 milijuna maraka, a Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska za 336,9 milijuna maraka proračunskih prihoda.

”Premijer Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić odlučio nam je dati punu podršku vezano za našu inicijativu tako da u narednih nekoliko dana očekujemo podršku svih parlamentaraca iz ŽZH koji su postali dio Parlamenta Federacije BiH. Naredni tjedan ćemo obaviti sastanak s novim mandatarom Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom od kojeg očekujemo također punu podršku i sa premijerom Hercegbosanske županije te nakon toga idemo u potpisivanje i nadam se da će nas svi parlamentarci podržati,” izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Udruge građana Vrisak Vedran Arapović.

Iz Udruge građana Vrisak su na sastanku kazali da će ‘ići do kraja’ te da ne namjeravaju tako lako odustati od svojih ciljeva. Ukoliko situacija bude takva najavili su potpisivanje peticije ili pak referendum o ovom zakonu te pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

”Šanse su naravno velike, a da bi pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom mora biti dakle osoba koja obavlja neku visoku političku dužnost. Dakle, kao obični građanin ne možete pokrenuti taj postupak. Imamo nekoliko planova: Prvi plan je da ovaj prijedlog prođe normalnim načinom preko parlamentarne procedure u Parlamentu FBiH, ukoliko ne prođe plan B su velike peticije, a ukoliko to ne bude dalo učinka, plan C je odlazak na Ustavni sud odnosno pokušat ćemo osporiti ustavnost ovog zakona,” objasnio je planove ove Udruge za portal Jabuka.tv Vedran Arapović.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.