Udruga EKO OTPOR iz Širokog Brijega: Pokazali smo kako s malo, možemo napraviti puno

Ugroženo životno okruženje, konstantno povećanje broja nelegalnih divljih odlagališta smeća, tone i tone odbačenih komada plastike i ostalih materijala u prirodu su slike svakodnevno prisutne u našim životima putem svih komunikacijskih kanala.

Svjedoci smo ekoloških katastrofa kojima smo okruženi. Globalna ekološka slika je ugrožena i narušena od strane svakog pojedinca koji svojim neodgovornim ponašanjem pridonosi procesu uništavanja zajednica u kojima živimo.

Reciklaža je bitan segment današnjeg društva kroz koji razvijene zemlje pokušavaju smanjiti količine otpada na način da se otpad masovno vraća u ponovnu proizvodnju i upotrebu. Ovaj princip rada koji rezultira očuvanju okoliša je vodilja Udruge EKO OTPOR iz Širokog Brijega koja svakodnevno promovira načine reciklaže u lokalnim zajednicama i među stanovništvom, ali i informira javnost o problematici divljih deponija i nesavjesnim pojedincima koji ih stvaraju.

Udruga za sigurno životno okruženje EKO OTPOR djeluje na području Grada Širokog Brijega kao i Županije Zapadnohercegovačke s ciljem suzbijanja nelegalnih divljih deponija i promoviranja važnosti reciklaže i ponovne upotrebe sirovina.

U suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega koja se bavi reciklažom i prodajom predmeta dobivenih reciklažom, EKO OTPOR je realizirao projekt “ECO AKTIV COMMUNITY” kroz koji su provedene ulične akcije u Ljubuškom i Širokom Brijegu. Kroz projekt je nabavljena oprema za ured Udruge EKO OTPOR kako bi osigurali normalno funkcioniranje i kontinuitet u radu, a kao doprinos udruge nabavljeni su reciklirani materijali za podjelu te je ukupna vrijednost projekta 4.201,54 KM.

Ljubuški prepoznao važnost reciklaže plastičnih proizvoda

Podjela besplatnih uzoraka recikliranih predmeta na uličnim akcijama kao i prezentacija reciklaže i uzoraka plastike kao sirovine, prva je javna prezentacija recikliranih proizvoda, a građani su prepoznali ove aktivnosti i pokazali velik interes za reciklažu i predmete od recikliranih materijala. Također, rad ovih dviju udruga prepoznat je u široj javnosti te je rezultat uspostavljanje suradnje sa cvjećarama koje će nabavljati reciklirane predmete koji nastaju kroz radionice za prikupljanje, preradu i reciklažu, s tvrtkama koje koriste plastiku u proizvodnji, ali i suradnja s hotelima u Neumu koji su za potrebe reciklaže Udruzi “Utjeha” dali polomljene ležaljke, stolove i stolice.

Udruga EKO OTPOR ističe da je nužno kontinuirano raditi na promijeni svijesti građana i građanki kako bi uočili ekološke probleme u zajednici i aktivno se uključili u borbu za zdravo i sigurno životno okruženje.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama.

Projekt “ECO AKTIV COMMUNITY” Udruge za sigurno životno okruženje EKO OTPOR iz Širokog Brijega realiziran je u okviru projekta “Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj” koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Uspješna prezentacija recikliranih proizvoda u Širokom Brijegu: Nije sve tako bajno

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Zasto ta Eko Udruga nije prosvjedovala kad se poceli ruglo radit ispod robne kuce unistavajuci Obalu rjeke udruod strane lijanovica kojim je gradonacelnik to omogucio .morate šutit jer ste Uhljebi kakva je svrha tih udruga .

    • U pravu si , na svakom gradilištu MORA MORA biti vidno istaknuta tabla na kojoj stoji investitor i izvođač radova. Ako toga nema onda iza svega stoji netko iz političke ili vojne strukture ?

  • Netko je (vjerojatno neki mesar, ali može biti i neka privatna i primitivna, nekulturna seljačina) u subotu ili u nedjelju s drvenoga mosta pored Sportskog centra “Musa – Karačić” na Mostarskom blatu ubacio veliku količinu životinjskih kostiju u rijeku Lišticu. Rijeka je i inače mjesto gdje širokobriješki primitivci svašta ubacuju i prljaju je. Nažalost, u Širokom inspekcije ništa ne rade. Nikoga ne opominju, ne prijavljuju, pa ih nitko ne kažnjava. I u Tunguziji je bolje. Pitam se xašto te inspekcije uopće postoje (općinska ili gradska, županijska, federalna, državna). sve su one za onu stvar. Te lijenčine baš ništa ne rade.

    • Raznorazne inspekcije kao i veliki broj “državnih” namještenika nisu tamo da bi radili svoj posao , nego da bi oni kao i članovi njihovih obitelji podržavali i davali glasove vladajućoj strukturi , kako u Mostaru , Sarajevu tako iu Banja Luci .

  • Svaka čast ovim ljudima.Ali ni sto eko udruga neće promijeniti narod koji nema kulture i reda.Jedino mogu visoke novčane kazne.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.