Uspješna prezentacija recikliranih proizvoda u Širokom Brijegu: Nije sve tako bajno

Na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu Udruga “Eko OTPOR” u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega u petak je organizirala prezentaciju recikliranih proizvoda od plastike.

Na ovaj način se pokušala skrenuti pozornost javnosti na važnost recikliranja i ponovnu uporabu brojnih sirovina koje olako bacamo u okoliš kao otpad.

Nema potrebe previše govoriti koliko se toga nalazi na našim brojnim nelegalnim odlagalištima gdje prvenstveno ugrožavamo okolišni, biljni, životinjski i ljudski život, a na kraju svjesni smo kako neke stvari mogu biti puno drukčije i jednostavnije.

Aktivnost koju smo proveli u Širokom Brijegu je prva ovakva javna prezentacija recikliranih proizvoda na koju smo jako ponosni. Prvenstveno što su sami građani to prepoznali kao i važnost recikliranja i ponovnu uporabu proizvoda. Brojni mediji, lokalne zajednice, institucije, kao i naši sugrađani, velika su nam podrška da mijenjamo svijest prema prirodi.

Nije sve tako bajno kako izgleda na prvu jer smo često u konfliktima s nekih od zagađivača, a zaštita je trenutno skoro pa nikakva unatoč podršci institucija. Puno toga bi napravili i odradila da znamo kako imamo neku vrstu sigurnosti i koliko toliko posloženu financijsku konstrukciju što je jako teško na ovim područjima i primorani smo se snalaziti na sve načine kako bi što bolje i što više toga odradili za našu zajednicu. Unatoč i tim problemima zadovoljni smo koliko smo toga napravili u jako kratkom roku i to nam je neka vrsta podrške da nastavimo.

Iz udruge su istaknuli kako su im sugrađani velika podrška

U ovoj prezentaciji uveliko su nam pripomogli članovi Udruge osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega koji se dugi niz godina bave reciklažom plastike i tako sebi osiguravaju egzistenciju. Jedni su od rijetkih koji se bave ovom vrstom posla i također su prošli težak put da dođu kupaca proizvoda koje izrađuju, a uvjereni smo kako njihovo vrijeme dolazi i ovaj vid suradnje s njima je naš mali doprinos koji oni godinama daju za prirodu, a što je još draže kada znamo da ponosno to rade osobe s invaliditetom, kazali su iz Udruge “Eko OTPOR” za portal Jabuka.tv.

Ova prezentacija je prihvaćena u Širokom Brijegu puno bolje nego je Udruga Eko OTPOR očekivala iz razloga jer su posjetitelji koji su došli posjetiti štand dali podršku reciklaži, a osim toga sklopljeni su i dogovori daljnje suradnje između Udruge osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega koja se bavi recikliranjem i prodajom takvih proizvoda s potrošačima, a što će zasigurno jako puno značiti za čuvanje okoliša.

Projekt je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID, Centra za građansku suradnju i Udruženja građanki “Grahovo” kroz aktivnosti SNAGA LOKALNOG – Zajedno za lokalni razvoj.

Prezentacija je prošla bolje od očekivanog

Udruga Eko OTPOR od svog osnutka se bavi lociranjima i javnim objavljivanjem nelegalnih odlagališta otpada kao i brojnim zagađenjima okoliša na području Županije Zapadnohercegovačke. Njihova misija je skretanje pozornosti na te dijelove problema gdje često djeluju u suradnji s brojnim institucijama u suzbijanju takvih nelegalnih radnji na štetu prirode, životinjskog i ljudskog zdravlja.

Slična prezentacija će se održati u ponedjeljak u Ljubuškom.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.