Udar na privatnost: Google počinje pratiti koliko trošite na karticama – Jabuka.tv

Udar na privatnost: Google počinje pratiti koliko trošite na karticama

Google je u drugoj polovici devedesetih pokrenut kao web tražilica, a tijekom godina ova je kompanija zavladala internetom te danas njeni servisi poput Gmaila, YouTubea, Chrome, Google Mapsa i drugih imaju više od milijardu korisnika.

Također, Google dominira i mobilnim tržištem gdje njegov mobilni operativni sustav Android instaliran na više od dvije milijarde uređaja, a veliki novac ulažu i u projekte budućnosti poput autonomnim vozila.

Google već prati kartične transakcije

Taktika ove kompanije, koju dugo godina uspješno primjenjuju, jest korisnicima omogućiti besplatan pristup uslugama i proizvodima, ali im uz njih prikazivati i reklame te upravo od oglašavanja zarađuju najveći dio novca. Kako bi kompanijama koje ulažu milijarde dolara u oglašavanja na Googleovim servisima pokazali koliko su oglašivačke kompanije na internetu uspješne te kako se odražavaju na prodaju u offline svijetu, ova će kompanija koristiti umjetnu inteligenciju za praćenje potrošnje putem bankovnih kartica korisnika u trgovinama.

Zahvaljujući ovim podacima koje Google prati i koje će dijeliti s oglašivačima, oni bi napokon mogli saznati koliko su zaista uspješne njihove kampanje na internetu i koliko te kampanje utječu na prodaju u (offline) trgovinama, a Google već sada prati skoro sedamdeset posto svih transakcija putem kartica u SAD-u.

Ovo je prvi put da je Google omogućio svakom oglašivaču praćenje utjecaja marketinških akcija na svim uređajima i putem svih kanala na samo jednom mjestu, objavili su na Googleovom blogu.

Google, zahvaljujući servisima poput AdWordsa, Analyticsa i DoubleClicka, već ima brojne informacije o korisnicima te ih kombinira s informacijama o tome što su korisnici pretraživali i koji su im se oglasi prikazivali, a također posjeduju informacije o lokacijama s pametnih telefona tako da Google zna kada su korisnici pregledali oglase te jesu li nakon toga proizvode koje su vidjeli u oglasima pretraživali na internetu, odnosno jesu li ih kupili u trgovini, piše Zimo.hr.

Udar na privatnost

Praćenje potrošnje na karticama korisnika samo je još jedan udar na privatnost, prenijeli su na BBC-u mišljenje nekih kritičara ove kompanije: “Ono što mi je zaista fascinantno jest da su kompanije postale iznimno nametljive kada je u pitanju prikupljanje podataka te su također postale još tajnovitije”, komentirao je Marc Rotenberg iz Electronic Privacy Information Centera.

Ipak, treba napomenuti kako Google neće imati pristup detaljima o proizvodima koje su korisnici kupili, već samo o vrijednosti kupovine ostvarene u određenom razdoblju. Također, korisnici će moći ograničiti ovu mogućnost praćenja potrošnje, a Googleovci kažu kako će sve podatke koje korisnike povezuju s potrošnjom u trgovinama kriptirati kako bi bili sigurni u slučaju hakerskih napada i krađe podataka.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.