Učenici iz Tomislavgrada posjetili mjesta hrvatskih stradanja u Središnjoj Bosni

Učenici i njihovi voditelji, sudionici 4. natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola „Tomislavgrad u Domovinskom ratu“, predstavnici Matice hrvatske, braniteljskih udruga i Općine Tomislavgrad, posjetili su Središnju Bosnu.

Posjet je realiziran u okviru programa ove manifestacije i terenske nastave na temu Domovinskoga rata.

Sudjelovali su na obilježavanju 32. obljetnice stradanja i mučkoga ubojstva 14 zarobljenih vojnika HVO-a na Galici, na planini Vlašić. Sveto misno slavlje predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka uz sumisništvo više svećenika, prenosi portal Mandino-selo.com.

Foto: Mandino-selo.com

Nakon obilježavanja stradanja na Galici domaćini su učenike i njihove voditelje odveli do crkve Gospi Snježnoj (sveta misa je bila zabranjena poslije 2. svjetskog rata, a nova kapelica je sagrađena zahvaljujući poduzetniku Dragi Vukoviću i mještanima te blagoslovljena 2015. godine, i nedalekog vidikovca s kojega se prostire pogled na prekrasnu Lašvansku dolinu, Turbe, Travnik…

Slijedio je povratak i silazak u Lašvansku dolinu te posjet najvećem groblju poginulih pripadnika HVO-a u BiH – groblju Prahulje. Okupljenima se u ime domaćina obratio general Ilija Nakić koji je govorio o stradanju i žrtvi Hrvata u Lašvanskoj dolini. A to zorno pokazuju brojne grobnice i na ovome mjestu.

Učenici su posjetili i crkvu sv. Duha u Novoj Biloj, u Domovinskom ratu crkvu – bolnicu u kojoj su se liječili svi koji su se našli u okruženju u Lašvanskoj dolini 1993./1994.

Djeca Viteza otrgnuta od zaborava

Posebno emotivno bilo je u srcu Viteza, kod spomen obilježja “OSMICA“, mjesta pogibije osmero viteške djece, 10. lipnja 1993. godine, dok su se bezbrižno igrali na košarkaškom igralištu: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.).

U tišini je položeno svijeće i upaljeni su bijeli lampioni za osmero mučki ubijenih viteških anđela, nakon čega se kratko obratio Ivan Garić, koji je i sam teško ranjen taj dan, a kojemu je granata ispaljena s položaja Armije BiH ubila brata i sestru.

Iako je bio planiran i posjet Križančevu Selu i odavanje počasti stradalima na ovome mjestu, zbog kratkoće vremena, slijedila je izmjena plana i povratak kući, naveli su. Svratili su zatim i u Novi Travnik gdje su položili cvijeće i upalili svijeće ispred spomen obilježja stradalima u Domovinskome ratu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

    • Pa sta ce drugo, Hrvati u BiH nisu nikakav narod, to je obicna molitvena zajednica, u kojoj mogu postojati jedino branitelji i polaganje vijenaca.

    • Dasta, treba ih od sto manjih noga opterecivati ratom, mrznjom, huskati na drugoga, to je pravi put. J.ebo znanost, obrazovanje, vodite ih po grobljima i ratistima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.