Učenici iz Širokoga Brijega, Chicaga i Vukovara videolinkom se povezali u čast gradu heroju

U subotu 18. studenoga, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Prva osnovna škola Široki Brijeg sudjelovala je u pilot projektu “Korijeni“, kojim se povezuju hrvatski učenici diljem svijeta.

Središte videokonferencije bilo je u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru, a uz ove dvije škole sudjelovala je i Hrvatska škola Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatska škola pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Iako s manjim tehničkim poteškoćama, videokonferencija je uspješno održana te je trajala nešto više od predviđenih 45 minuta. Tijekom videokonferencije naizmjenično su se javljali učenici, ravnatelji i učitelji  iz škola uključenih u projekt.

Iz Prve osnovne škole Široki Brijeg javio se ravnatelj škole Miroslav Hrkać te širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, dok su učenici izvodili recitacije. Učenici iz Chicaga i Vukovara pokazali su što znaju o žrtvi Vukovara, hrvatskoga grada heroja, u Domovinskom ratu.

Održavanje videokonferencije naglašava zajedništvo hrvatskoga naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, i to upravo na primjeru najmlađih generacija.

Cilj projekta “Korijeni”, pokrenutoga u rujnu 2017., kojega organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, je jačanje povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskoga naroda i poticanja njegova zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama;
  • podršku jačanju hrvatskoga identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskoga identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanja sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.