Učenici iz BiH ušli u posao, prave peciva i prodaju sir

Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je opremu za praksu vrijednu 85.000 KM zahvaljujući programu “Prilika plus”.

Projektom koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, a financira Vlada Švicarske, učenicima je omogućeno da u radionicama proizvode peciva i sireve, piše Blic.rs.

Naime, zbog nedostatka prostora praktična nastava za prve i druge razrede ranije se izvodila u učionici, dok učenici završnih razreda praksu obavljaju u devet bijeljinskih tvrtki. U radionicama za izradu pekarskih proizvoda, preradu voća i povrća i za proizvodnju mlijeka, učenici mogu pratiti cijeli tijek proizvodnje, i to od prijema sirovine do gotovoga proizvoda.

Učenica trećega razreda smjera prehrambeni prerađivač Radoslava Tomić kaže da će zahvaljujući praksi u školi imati radno iskustvo. I Dalibor Simeunović, koji se školuje za prehrambenoga tehničara, ističe kako praksa učenicima pomaže da lakše svladaju znanje stečeno u učionici.

Jedno je kada čitate o nečemu, a drugo kada to što znate možete i napraviti. Na primjer, zamijesite kruh i kifle, ispečete i probate. Ovo znanje će nam brže otvoriti put do radnoga mjesta, jer poslodavci radije primaju ljude koji su nekada nešto i radili, a ne da samo imaju diplomu, kaže ovaj učenik.

Praktična nastava organizirana je za sedam odjela od prvoga do trećega razreda za zanimanja pekar i prehrambeni prerađivač. Koordinator praktične nastave za prehrambenu struku Slađana Marković kaže kako je praksa u školi jako važna jer učenicima omogućava da u određenom opsegu stječu znanja, vještine, znanja koje mogu dalje usavršavati u završnim razredima u tvrtkama.

Počeli smo skromno, a sada imamo sve veće ambicije. Imamo skromne zalihe brašna, soli i šećera. Džemove djeca donose od kuća. Voljeli bismo da možemo proširiti asortiman, jer nam stalno traže peciva s eurokremom ili pizze, što zahtjeva veća ulaganja, kaže Marković.

U Poljoprivredno-medicinskoj školi kažu da stalno rade na poboljšanju uvjeta za praktičnu nastavu koja dopunjava teoretsku. Direktor ove škole Milorad Vuković podsjeća da će škola ove godine dobiti i oglednu farmu krupne stoke, površine 600 kvadratnih metara.

U ovaj projekt krenulo se nakon višegodišnjega sudskoga spora Poljoprivredne škole i lokalne uprave zbog neizvršenja ugovorne obveze za parcele uzete za izgradnju Visokoškolskoga centra. Za nastavak izgradnje prve faze ogledne farme s nastavnim centrom, potrebno je oko 240.000 KM, a investitor je grad Bijeljina, pojasnio je Vuković za Blic.

Prvih mjesec dana proizvodi iz radionice poklanjani su učenicima i profesorima, a sada se prodaju u pekari s kojom je škola potpisala ugovor, dok proizvedeni sir, za sada, kupuju i naručuju profesori. Poljoprivredna škola osnovana je 1950. godine, a 1992. godine joj je pripojena i medicinska škola. Trenutno je pohađa 1.030 učenika.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.