Ubrzo će biti raspisani natječaji za dvije najzahtjevnije dionice na Koridoru Vc

U idućih 10 do 15 dana bit će raspisani natječaji za izvođača radova kao i nadzor na dvije ključne i s tehničkog stanovišta najzahtjevnije dionice na Koridoru Vc – tunel Prenj, kao i dionicu Mostar sjever – Mostar jug.

Večernji list doznaje kako je financiranje u cijelosti pokriveno i to zahvaljujući potpori europskih financijskih institucija, dok bi do kraja godine trebao u cijelosti biti dodijeljen posao na preostale dionice južno od Mostara.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić objasnio je kako je projekt dionice Mostar sjever i Mostar jug već dulje vrijeme spreman, ali se čekalo pitanje financiranja, a nakon što je EBRD dao zeleno svijetlo za financijsku potporu, mogu početi ubrzane aktivnosti na realizaciji. Lasić je potvrdio kako bi u idućih 10 do 15 dana trebali biti objavljeni natječaji za obje dionice, a što će značiti i novi zamah u procesu izgradnje dijela autoceste koja prolazi prostorom Hercegovine.

Lasić je najavio i aktivnosti južno od Mostara, objasnivši kako će u ovoj godini biti okončan postupak dodjele za dionice Mostar jug – Kvanj, odnosno Tunel Kvanj – Buna. Govoreći pak o procjenama dovršetka dijela autoceste južno od Mostara, ministar Lasić kazao je kako će do kraja 2024. godine biti okončan dio koridora od Čapljine pa sve do Zračne luke Mostar.

Cijeli koridor bi, prema sadašnjim procjenama, trebao biti završen 2028. godine.

Lasić se osvrnuo i na još jedan značajan projekt za ovaj dio BiH, ali i državu u cjelini, a riječ je o magistralnoj prometnici Neum – Stolac koja će, potvrdio je, biti službeno otvorena početkom idućeg mjeseca, a moguće i već 1. srpnja.

Radit će se o povijesnom danu u kojemu će se ispuniti san generacija, a sama prometnica imat će izniman značaj i za gospodarsku revitalizaciju neumskog zaleđa, ali i cijeloga prostora jugoistočne Hercegovine.

Podsjećamo, nedavno je potvrđeno kako je asfaltirana i posljednja dionica ceste Stolac – Neum, od Stolova do Cerovice, u dužini od 5 kilometara, dok je početkom mjeseca završena dionica od Hutova do Cerovice, o čemu je širokobriješka tvrtka Hering, a koja je gradila obje dionice, objavila snimku iz zraka.

Na temu autoceste govorio i ravnatelj Javnog poduzeća Autoceste FBiH Elmedin Voloder koji je za Fenu kazao kako su intenzivirani radovi na ključnim dionicama autoceste na Koridoru Vc te da je izgradnja tunela koji će prolaziti kroz Prenj, dužine 10,5 kilometara, ključna za cijeli koridor.

U skorije vrijeme će, po njegovim riječima, biti objavljen poziv za međunarodni natječaj, kao i za dionicu Mostar sjever – Mostar jug. Pritom je potvrdio i kako je trenutačno aktivno osam gradilišta, na kojima se gradi još gotovo 40 kilometara autoceste, a ukupna investicijska vrijednost tih radova je oko 1,14 milijardi KM, piše Večernji list.

U idućih šest do deset mjeseci planiraju ugovaranje i početak izgradnje novih 85 kilometara i to su poslovi vrijednosti 2,5 milijarde KM. Na sjeveru, dodao je, pripremaju natječaj za posljednju dionicu od Ozimica do Poprikuša i u ovoj godini planiraju potpisati ugovore za sve dionice do Doboja.

Naš je plan da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završimo do kraja 2025. godine. Na jugu su natječaji u tijeku i bit će do kraja godine ugovorene dionice i raspisani natječaji za sve dionice, osim od Bradine do tunela Prenj i od tunela Prenj do Mostara sjever jer su ove dionice u fazi projektiranja, naveo je Voloder.

Kada je pak riječ o realizaciji trenutačnih aktivnosti potvrdio je kako će se ovoga ljeta pustiti u promet dionicu Tarčin – Ivan u dužini 6,9 kilometara.

Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijska banka, ključni su partneri Bosni i Hercegovini kada je riječ o brojnim infrastrukturnim projektima, a najveći među njima svakako je strateški važan Koridor Vc, koji je u središtu europskih financijskih institucija.

Riječ je o gospodarski iznimno važnom projektu koji će BiH pozicionirati na mapu europskih prometnih pravaca, a koji se, unatoč krizi i porastu cijena materijala, nastavlja graditi predviđenom dinamikom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.