U ŽZH-u počinje obuka za najtraženije zanimanje – CNC operatere

Četiri CNC stroja za obradu metala i plastike idućeg tjedna puštaju se u pogon, a na njima će se moći obučavati srednjoškolci iz ŽZH, ali i svi ostali zainteresirani za stjecanje certifikata CNC operatera, jednog od najtraženijih zanimanja trenutačno u BiH i regiji.

Strojevi će biti smješteni u Tehnološkom parku u Posušju, a dio su projekta Compete Plamet koji se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekt provode JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG, kao vodeći partner, Općina Posušje i JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Pomoć gospodarstvenicima

Ukupna vrijednost istoga iznosi 1,603.369,21 eura. Kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora financira se 85 posto projektnih aktivnosti što predstavlja iznos od 1,362.863,82 eura. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri. Glavni cilj projekta je poboljšati institucionalnu podršku i usluge malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u Županiji Zapadnohercegovačkoj (ŽZH) u BiH i Šibensko-kninskoj županiji (ŠKŽ) u Republici Hrvatskoj.

Također, projektom se nastoji okupiti predstavnike poduzetnika, javnog sektora, srednjoškolskih i visokoškolskih obrazovnih institucija i predstavnike istraživanja i razvoja u Mrežu znanja, koja ima za cilj raditi na uklanjanju prepreka većoj konkurentnosti poduzetnika i zajednički definirati aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike u ŽZH-u i ŠKŽ-u.

Prva Fondacija u FBiH

Kako bi tehnološki park funkcionirao u pravom smislu, osnovana je i Fondacija Tehnološki park Posušje.

Ova Fondacija presedan je u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u Federaciji Bosne i Hercegovini. Ovo je neprofitna fondacija, a koja je opremljena iz projekta CNC strojevima (tokarilica, glodalica, stroj za brizganje plastike i kompresor) te potrebnom uredskom opremom, naveo je Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a.

Iz ove razvojne agencije, kako je najznačajnije karakteristika ovog projekta podrška razvoja srednjoškolskog obrazovnog sustava prilagođenom potrebama tržišta rada kroz praksu na strojevima, zatim suradnja sa sveučilištima, prvenstveno s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru kroz stručne edukacije za poduzetnike.

Usluge, osim navedenih institucija, korisnicima Tehnološkog parka Posušje pružat će kvalificirani treneri s dugogodišnjim praktičnim iskustvom u struci. Za potrebe pružanja usluga korisnicima Tehnološkog parka Posušje bit će na raspolaganju ukupno četiri (4) CNC trenera koji su također prošla i dodatnu obuku u sklopu projekta, objasnio je načelnik općine Posušje Branko Bago.

Važno je naglasiti kako su tri od spomenuta četiri stroja nabavljena kroz projekt Compete Plamet, dok je jedan stroj Općina Posušje nabavila preko USAID-a. Budući da je CNC operater trenutačno među najtraženijim zanimanjima, radi se i na uvođenju ovog smjera u strukovne škole u svim četirima lokalnim zajednicama Županije Zapadnohercegovačke, piše Večernji list BiH.

Važno je naglasiti kako dobro obučen CNC operater mjesečno može zaraditi menadžersku plaću, a gospodarstvenici, posebice u Širokom Brijegu i Posušju, iskazali su potrebu za zapošljavanjem većeg broja osoba koje imaju ovaj certifikat te znaju raditi na spomenutim strojevima.

(www.jabuka.tv)14 komentara

 • meni nikako nije jasno zašto je CNC operater najtraženije zanimanje kad nije? Tko koristi ove CNC stojeve i tko ima potrebe za tolikim CNC operaterima?

  • mediji imaju neke svoje informacije koje nemaju veze s vezom, evo aj nek netko proba naći neki posao da i našta sliči za 1200-1300km, bez noćnih smjena i rada blagdanima i vikendom…nema šanse, sve što vrijedi za društveno-javni sektor sve više vrijedi i za privatni, u ove bolje firme jedini dobra štela te može ubaciti onako kako je oduvijek bilo

  • Zapravo jeste jako trazeno.
   Ovo nije igranje igrica ovdje su strojevi u vrjednosti od 100-500 tisuca eura.
   Jako je ozbiljan,odgovoran i mentalno tezak posao.
   Sto se tice placa jako su velike gdje sa 8 radni sati,5 dana u tjednu mozete imati preko 1.500km placu.
   Naravno sa vise znanja ide i placa ali i samim tim odgovornost.
   Da ne spominjem koliko programeri imaju placu i koliko su trazeni.

 • Ovo je za pohvalu,bolje da se ljudi ovdje obrazuju za posao koji će raditi u Njemačkoj nego da se tamo moraju školovat,super ideja

 • Zašto nisu uvedena zanimanja CNC operater u škole, veće se pljačka svoj narod koji certifikat treba DIPLOMA ili SVJEDODŽBA, o završenoj stručnoj spremi certifikati se izdaju za proizvode a ne za ljude, samu u našoj Županiji se otvara tehnološki park za obrazovanje ne opremaju se škole da obrazuju omladinu , u Širokom upisana jedna generacija pa se odustalo toliko o najtraženijem zanimanji i obrazovanju u ZHŽ

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.