U ŽZH situacija s koronom stabilna i zadovoljavajuća

Situacija s koronavirusom u ŽZH je stabilna i zadovoljavajuća, potvrdili su pomoćnik ravnatelja županijske Uprave Civilne zaštite Mladen Bošnjak i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić.

Situacija u našoj županiji, što se tiče pandemije koronavirusa, je zadovoljavajuća i stabilna. Trenutno imamo 103 pozitivna slučaja zaraze virusom uz konstantan pad zadnjih mjesec dana. Hladnije vrijeme za sada nije uticalo na povećanje broja zaraženih u našoj županiji tako da za sada nema potrebe za uvođenjem novih mjera i nadamo se da i neće biti, istaknuo je Bošnjak i dodao da se situacija s koronavirusom u ŽZH prati i da mjere dolaze shodno povećanju broja novozaraženih.

Osvrnuo se i na razdoblje ljetnih vrućina u kojem je Županija Zapadnohercegovačka imala veliki broj požara.

U požarnoj sezoni, koja je trajala od 1. lipnja do 30. rujna 2021. godine, bilo je 438 požara na otvorenom prostoru (požari suhe trave i niskog raslinja, koji su se prenosili na šumsko zemljište i šume), a opožarena površina je iznosila 1.305 hektara, što je najviše otkada mi to pratimo, te je nanijeta velika šteta na vegetaciji i šumama. Ukupno opožarena površina u 2020. godini je bila 1.133 hektara.

Imali smo nekoliko velikih požara, kao što su, Raško Polje-Tomilje-Vranić-Podvranić gdje je bilo zahvaćeno 340 hektara šume, trave i niskog raslinja, zatim Crnačka Ladina, 165 hektara šume, trave i niskog raslinja i tu su intervenirali kanaderi iz Republike Hrvatske, te Kočerin (Budim-Rujan), 240 ha šume trave i niskog raslinja, gdje su također intervenirali kanaderi iz RH, naveo je Bošnjak.

Otkrio je da Uprava civilne zaštite ŽZH stalno planira i izvodi edukacije iz područja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Ove godine smo radili edukaciju povjerenika civilne zaštite. U planu smo imali i edukaciju po školama, ali zbog situacije s pandemijom covida-19 nismo je bili u mogućnosti održati, kazao je.

Dodao je da je prošlu godinu obilježila pandemija koronavirusa i da je zbog toga Županija Zapadnohercegovačka poduzela brojne korake u zaštiti zdravlja stanovništva.

Proteklu je godinu, nažalost i ovu, obilježila pandemija koronavirusa i naša županija je proglasila stanje nesreće što je još uvijek na snazi. Ova godina je započela velikom tragedijom na Tribistovu (Posušje), gdje je od trovanja ugljičnim monoksidom izgubljeno osam mladih života, naglasio je pomoćnik ravnatelja županijske Uprave Civilne zaštite.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić otkrila je koliko su u ovoj županiji dosad domovi zdravlja utrošili doza cjepiva i kakve mjere planiraju poduzimati u sljedećem razdoblju.

U ŽZH je utrošeno oko 15 tisuća doza cjepiva. Međutim, prosjek potrošnje cjepiva se prepolovio. Ranije smo imali od 500 do 700 utrošenih doza na tjednoj razini, a u ovom trenutku imamo prosjek potrošnje oko 300 doza. Mjere za sada ostaju iste, a one će se mijenjati ako dođe do preopterećenja SKB Mostar, tj. ako klinička bolnica ne bude mogla odgovoriti kapacitetima i potrebama.

Samo u slučaju takvog scenarija razmatrat ćemo uvođenje rigoroznijih mjera. Sve ostaje na tome da se izbjegavaju masovna okupljanja, posebice u zatvorenim prostorima, a ako se boravi u takvim prostorima potrebno je držati distancu, nositi masku i prati ruke, istaknula je Jurić.

(Fena)2 komentara

  • A oni bi jače mjere i kovid potvrde.
    Županija zapadnohercegovačka je najmanje procjepljena a situacija “stabilna i zadovolja vajuća” za razliku od Županija koje su najviše procjepljene gdje situacija nije nimalo zadovoljavajuća?!

  • Kako su glupi cudo jedno nevidjeno, kad je situacija dobra hvale se kako su im mjere uspjesne, kad malo brojke nedaj Boze skoce odmah narod ko zadnju stoku okrivljuju.
    Zamisli brojni koraci za zastitu i Juricka otkriva koliko cijepiva je podijeljeno aaaahahhaha stozerasi nemaju pojma u sta se upustaju, nek upale mozak da im ne bi pocelo zvonit na vrata

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.