Koje su mjere hrvatskih općina u BiH za opstanak mladih?

Niz je općina u BiH odlučio provoditi proaktivnu demografsku politiku kroz niz primjera, počevši od sufinanciranja kupnje prve nekretnine pa do poticaja za biznis.

A imati mogućnost rješavanja stambenog pitanja, ali i pronalaska sigurnog posla ključni su preduvjeti ostanka i opstanka, a s tim na umu, osim izravnih mjera koje su usmjerene na djecu i mlade.

Sve je usmjereno k cilju zaustavljanja iseljavanja, ali i negativnih demografskih trendova, piše Večernji list BiH.

Novčane pomoći

Grad Ljubuški jedna je od zajednica koja provodi nekoliko demografskih mjera, počevši od pronatalitetnih pa do gospodarskih. Neke od njih uključuju 500 KM novčane potpore za novorođeno dijete, ali i smanjenje cijena vrtića za 50%, čime su postigli najniže cijene u Hercegovini.

Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, za Večernji list kaže kako su uveli i stipendiranje svih brucoša i redovitih studenata viših godina s prebivalištem na području Ljubuškog. Ove godine izdvojili su i 200.000 KM za subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade bračne parove.

U kontekstu gospodarstva Ljubuški je uveo olakšice poduzetnicima, a što je dovelo do značajnijih investicija koje bi uskoro trebale otvoriti i značajan broj radnih mjesta.

U središnjoj Bosni Novi Travnik ima programe koji su, osim na pronatalitetnu politiku, usmjereni i na stvaranje uvjeta za pokretanje biznisa. Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik, za Večernji list kaže da je prva od mjera financijska pomoć u iznosu od 200 KM za prvorođeno dijete, dok za mlade koji traže način osiguranja vlastite financijske egzistencije Općina nudi poticaje za pokretanje startup programa koji nisu samo ograničeni na IT sektor već i na druge grane gospodarstva, a tu su i poticaji za poljoprivredu.

Na samom jugu BiH Grad Čapljina jedna je od lokalnih zajednica koja mnogo radi u kontekstu stvaranja boljih uvjeta za život mladih obitelji, a ovaj je grad i primjer ubrzane ekspanzije kroz gradnju novih stanova. Naselje Peline postalo je već novo gradsko središte, a stanogradnja se na južnom dijelu grada i dalje nastavlja punom parom. Gradonačelnik Smiljan Vidić kaže kako u cilju osiguranja što boljih uvjeta za ostanak i napredak mladih lokalna vlast u Čapljini već godinama provodi brojne projekte kroz demografske mjere potpore mladim ljudima.

Jedan od njih, a koji je naišao na veliko zanimanje, jest subvencioniranje prve stambene nekretnine. Vidić objašnjava kako je riječ o projektu u okviru kojeg Grad subvencionira kupnju prve stambene nekretnine osobama do 35 godina starosti iznosom od 100 KM po četvornom metru na nekretnine do 75 četvornih metara. O uspješnosti programa govori i činjenica kako je do sada ovu priliku iskoristilo više od stotinu mladih obitelji, što značajno pokazuje da mladi planiraju život u Čapljini.

Sufinanciranja za biznis

Posušje je također lokalna zajednica koja provodi nekoliko značajnih mjera, a načelnik Ante Begić nedavno je za Večernji list objasnio kako neke od njih uključuju poticaj mladima u iznosu od 5.000 KM, dok je u kontekstu stvaranja preduvjeta za pronalazak posla i uvođenje novih zanimanja u srednjem obrazovanju sukladno potrebama tržišta.

Kada je riječ o pokretanju biznisa, Općina osigurava sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (startup) do 500 KM za fizičke osobe odnosno do 1.000 KM za pravne.

Kada je riječ o Posavini, Odžak je jedna od općina koja realizira nekoliko procesa u cilju zadržavanja mladih. Načelnica Nada Ćulap kaže kako roditelji koji imaju prebivalište na području općine za svako novorođenče imaju pravo na jednu vrstu novčane naknade – trenutačno iznosi 1.000 KM. Trenutačno je u izgradnji i zgrada od 20 stanova koje će, između ostaloga, davati u zakup po povoljnijim uvjetima višečlanim obiteljima slabijeg imovinskog stanja. A građevinsko zemljište po povoljnim cijenama jedna je od značajnih mjera za sve one koji su odlučili živjeti u svojoj lokalnoj zajednici.

Općina Žepče pritom je, potvrdio je načelnik Mato Zovko, prošle godine uz simboličnu cijenu dodijelila 55 građevinskih parcela. Općine, unatoč složenoj ustavnoj strukturi BiH, pokušavaju, kao što je vidljivo iz ovih primjera, iskoristiti mogućnosti iz svoje nadležnosti kako bi, sukladno raspoloživim materijalnim i financijskim sredstvima, popravile demografsku sliku i zaustavile val iseljavanja iz BiH.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Najbolju mjeru ima Čapljina oko poticaja za stanove s tim da ne navode nista za bebe i rodilje. Ove ostale bolje da niste medijski eksponirali, kažu u NTravniku 200 KM za rođenje, oooooo

  • Stanovi su preskupi u odnosu na place, nemozes kupit stan osim kredita koji ces otplatit kad budes u penziji a mozda ni tada… jbg

  • U Posušju rodilje od općine 0,00 KM, potpora za prvo stambeno zbrinjavanje 0,00 KM, ali zato su natječaji za zapošljavanje u institucijama ” pošteni i transparentni”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.