U ŽZH nema niti jedne privatne osnovne škole, ali postoje četiri srednje

Istraživanje o broju privatnih visokoškolskih ustanova, kojih je u BiH ukupno 37, obavio je Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, piše Večernji list. Međutim, prema istraživanju koje je proveo Školegijum prikupljajući informacije od lipnja do studenog prošle godine, u Bosni i Hercegovini djeluje 11 osnovnih i 36 srednjih privatnih škola, uključujući i centre za doškolovanje.

Uz javne (osnovne i srednje) te privatne škole, aktivne su i njihove kombinacije, odnosno javne škole u privatnom vlasništvu različitih religijskih zajednica, kojih ima ukupno 15. Broj privatnih osnovnih i srednjih škola u BiH, kao i njihovih individualnih programa, posljednjih godina konstantno raste, ali službeni registar još uvijek ne postoji.

Na internetskim stranicama ministarstava popisi ili dugo nisu ažurirani ili su nepotpuni. Naime, na internetskim stranicama škola u 80 posto slučajeva ništa ne piše o osnivaču i školarinama, kao da cijena usluge i obrazovna filozofija osnivača ne postoje. Prema službenim legislativama, privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda. Moraju se osiguravati jednake mogućnosti za upis svim kandidatima.

Samo međunarodne privatne škole mogu imati nastavne planove i programe koji u potpunosti ne pokrivaju zajedničku jezgru nastavnih planova i programa. Kada je riječ o rezultatima istraživanja po županijama u Federaciji BiH, oni se razlikuju od županije do županije, a u pojedinim nema uopće privatnih škola. Rezultati istraživanja Školegijuma za Sarajevsku županiju pokazuju kako je u ovoj županiji osam osnovnih i sedam srednjih privatnih škola, piše Večernji list.

Kada je riječ o Zeničko-dobojskoj županiji, iz Ministarstva za obrazovanje, znanost, kulturu i sport navode kako kao javne škole u privatnom vlasništvu djeluju Medresa “Osman Redžović”, Franjevačka klasična gimnazija, Opća gimnazija KŠC “Sveti Pavao”.

U ovoj županiji postoje još tri privatne škole, a to su Međunarodna osnovna škola, OŠ “Hasan Kafija Pruščaki”, jedna javna škola u privatnom vlasništvu, Osnovna škola KŠC “Sveti Pavao”. Dakle, tri osnovne privatne, jedna srednja privatna, i četiri javne osnovne i srednje škole u privatnom vlasništvu.

Unsko-sanska županija ima jednu osnovnu privatnu školu, šest privatnih srednjih škola, uključujući i centre za doškolovanje i četiri javne škole u privatnom vlasništvu. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, u ovoj županiji djeluju jedna privatna osnovna, pet privatnih srednjih i jedna javna školska ustanova u privatnom vlasništvu, dok je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Tuzlanske županije navelo jednu privatnu osnovnu i četiri privatne srednje škole, piše Večernji list.

Na području Županije Zapadnohercegovačke ne postoji ni jedna privatna osnovna škola, ali jesu četiri privatne srednje škole, navodi se u odgovoru Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH. Hercegbosanska županija, Posavska, Bosansko-podrinjska županija i Distrikt Brčko nemaju privatne osnovne i srednje škole. Srednjobosanska županija ima dvije privatne škole i tri javne škole u privatnom vlasništvu. U RS-u djeluju ukupno dvije privatne osnovne i osam privatnih srednjih škola.

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • Osnovnu po zakonu mora svatko završiti,zato imamo srednje gdje se uzima glavni novac i dobivaju diplome za tri dana,a mi svoju djecu šaljemo 4 god.u školu.Tako i sa fakultetima,i ako si politički podoban više ti vrijede ove kupljene diplome nego one redovno završene.Žalosno ali istinito.

 • ma ove privatne i jesu zakon,plati i bog te veselio,nego onako 5g studiras,de hranu,smjestaj,kartu,kave pm,plati ovaj ispit onaj semestar izade te 5g studiranja oko 50 000km ovako diploma 3x jeftinija a isto nista neznas ni na ovom ni na onom…jos ako imas malo veze,pa zavrsis sta ti treba a ne studiras pravo/gradjevinu/racunarstvo pa radis ko skladistar il konobar

 • To je i uništilo školstvo, nikad nije kasno,uplatiš i živio.Pa se vi čudite što dica ništa ne uče i što niko nema volje ni za što….samo se otaljava i zato i je sve ovako uredno. Predlažem ukinite za neko vrime ove regularne škole svakako ima ko učit.

 • Valjalo bi napraviti i privatne osnovne, pored privatnih srednjih i fakulteta i sve ih akreditirati. Tako će društvo ići naprijed, neće biti trošenja novca na plaće učitelja, nastavnika i profesora…
  U privatnim firmama malo je uposlenih s takvim diplomama. Čini mi se da oni ipak cijene znanje, potrebno im je za rad!

 • Treba i osnovne škole privatizirat jer ove ovdje u nas su katastrofa pogotovo ona na pecari .Neki dan je pretučen učenik i čak je snimljeno na mobitel i niko nista sve zataškavaju

 • Sve naše O.Škole su već privatizirane,zna se tko je ravnatelj,tko je u školskom vjeću,tko je pedagog,tko su učitelji,čak se zna tko može biti kućni majstor i tko može prodavati sendviće u okruženju škole.Zar to nije vprivatno,ali tim upravljaju polit.stranke tj.političke partije u županiji.

 • Radimo na tome da najbolji među nama uče dicu a ne da budaletine koje nemaju kuda sa sobom nosaju dnevnik i ocjenjuju dicu. Platimo ih pošteno a ne da se ide u štrajkove i da nemaju od čega živit, a kriminalce na sud.

 • Privatne skole ne bi profitirale da nema onih koji su spremni kupiti svjedodzbu ili diplomu.
  Vecini ljudi su puna usta profesora i “jadne” djece koja nista ne mogu nauciti od svojih profesora, a ustvari svaki profesor koji ima visoke kriterije i trazi od svojih ucenika znanje prozivljava napada od strane roditelja. Roditeljima nije cilj da im djeca nauce vec da imaju petice. Tocka

 • Jebeš ti školu u kojoj niko neće propast. Ako neko i želi radit po zakonu napanu ga roditelji te zakon o zašt dice i sl. Probaj ti oborit budalaša pa ćeš vidit. Šta je prof u današnjem društvu?

 • Prosvjeta je stub društva odnosno profesori i treba ih platiti kao VVS u županiii na istom proračunu ako ne i više. A što se tiče izvrsnosti sigurno je nema jer se primaju samo rodbina i podobni.

 • Ja sam za to da se uradi registar uposlenika u državnim ustanovama sa preslikama diploma o zavrsenom stupnju obrazovanosti I to dakako da bude dostupno kompletnoj javnosti,ipak su oni gotovo svi javne osobe

 • Primaju se samo podobni HDZovci Dica se po skoli mlate niko nista nitije briga ikoga sve dok se ne desi ko sto je se desilo u Sarajevu

 • Tosić je pravi čovjek neka samo nije ona ovca iz Mostara ,pokondirena , kupila diplomu u ratu pa direktorica, dobra su djeca tko ih uči.

Komentiraj: