Plenković: Nemojte posustati u reformama za EU

”Svečani čin predaje zahtjeva za članstvo u EU koji će se dogoditi 15. veljače u Bruxellesu, ključna je politička prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, što jasno ukazuje na to kojim putem ova država želi ići. Zato apeliram na sve političke lidere da i u ovim trenucima iskoriste tu priliku te da ne posustanu u reformama,” poručio je u intervjuu za Dnevni avaz hrvatski zastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković.

Plenković je rekao da u ovom trenutku institucije trebaju raditi svoj posao, ali je poručio da je “u ovakvim trenucima bitno da se ne upadne u zamku da se od drveća ne vidi šuma”.

”Ono što je sada najhitnije uoči dogovorenog podnošenja zahtjeva za članstvo 15. veljače u Bruxellesu je da BiH intenzivno radi na ispunjavanju dva preostala preduvjeta. A to je da se donesu sve potrebne odluke kako bi se uspostavio učinkoviti koordinacijski mehanizam na način da Europska komisija bude suglasna s tim mehanizmom. A drugo je da se riješi pitanje pregovora o prilagodbi trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na to da je Hrvatska postala članica EU. Dakle, pitanje koje nije riješeno već, evo, dvije i pol godine. Bilo bi izuzetno važno, pogotovo imajući na umu činjenicu da su hrvatski zastupnici ovdje najangažiraniji te najveći zagovornici novog institucionalnog koraka BiH prema EU, da se i to pitanje riješi”, kazao je Plenković.

Po njegovim riječima, za sve političke stranke u BiH i institucije, za vlast koja je formirana nakon izbora, strateški cilj i put je daljnje jačanje odnosa prema EU i provođenje SAA. Naravno, i buduća dinamika koja će podrazumijevati pregovore o pristupanju.

”Čini mi se da upravo taj europski put može biti onaj ključni faktor ne samo držanja svih na okupu nego i stvaranja potrebne društvene klime za gospodarski rast i podizanje socijalnog standarda za sve građane BiH”, smatra Plenković.

Upitan vjeruje li da se može nastaviti s reformama, kazao je da bi u ovom trenutku “ipak bio pozitivan”.

”Mnogo smo radili i pomagali, u tijesnoj koordinaciji s našim prijateljima u BiH. Tu mogu izdvojiti poseban angažman Europske pučke stranke, s obzirom na to da su sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno njihove stranke, dio ove političke obitelji. Razgovarali smo vrlo intenzivno i s Europskom komisijom i s brojnim predstavnicima država članica i s visokom predstavnicom Federicom Mogherini i sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom”, rekao je Plenković za Dnevni avaz.

(Fena)

Komentiraj: