U Tužiteljstvu BiH šute o slučaju Lijanovići

Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj je ustanovio da Državni sud nije imao osnova kod određivanja pritvora u predmetu ”Brend”, koji Tužiteljstvo BiH vodi protiv braće Lijanović i ostalih. To je Avazu potvrdio Davor Šilić, odvjetnik ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja (NSRzB), koji je također jedan od optuženih u ovom predmetu.

Šilić je pojasnio da se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na posebne mjere za određivanje pritvora, odnosno na opasnost od bijega te eventualno počinjenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret. On je dodao da je Ustavni sud BiH u ovom dijelu ustvrdio da su kod određivanja mjera pritvora Lijanovićima i ostalima postojala kršenja Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na upit šta će to sada značiti za predmet koji vodi Tužiteljstvo BiH, ali koje još ne podiže optužnicu, Šilić je rekao da ova sudska odluka neće imati nikakav utjecaj na postupak, piše Avaz.

Međutim, najavio je da će se on na osnovu ove odluke žaliti Sudu BiH i u vezi s ostalim mjerama koje su za optužene još na snazi, a koje se, naprimjer, odnose na zabranu napuštanja mjesta boravka. Upitan šta je s istragom Tužiteljstva BiH, Šilić je kratko odgovorio “nitko se ne oglašava niti tko što govori o tome”.

Inače, braća Jerko, Jozo i Slavo Lijanović, Bahilj i još nekoliko osoba uhićeni su 10. rujna prošle godine u akciji koja je izvedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Oni se terete za organizirani kriminal, pri čemu je država oštećena za 11,6 milijunna KM. Apelacijski odjel Suda BiH 24. listopada ukinuo je odluku o pritvoru te su svi pušteni na slobodu.

(www.jabuka.tv)6 komentara

  • Pa stvarno ovo je tuga od ove zemlje. Je. Bem i sudu i tužiteljstvu mater zašto su ih lovili kad će ih pustiti (ne za ovaj slučaj, već za sve ostale ovakve). Ko plaća sve ovo, jadni narod. Koliko je dato para za ovu spektakularnu akciju hapšenja, koliko je dato tužiteljstvu i sudstvu? Koliko bagro?

  • ovo je putujuci cirkus a ne drzava.Sva ta spektakularna uhicenja su zavrsila pustanjem na slobodu.99 % privrednih subjkekata tj tajkunskih FIRMI je nastalo pranjem poreza i krađom državnih novaca.Perači poreza su ljudi koji su jako bliski vlasti i ocito da su snjima u talu.A ti ludi narode i dalje cuti i trpi ako ti se ne sviđa vi saHrvatskim pasošima marš Vani

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.