Sretan Vam Dan privatnosti

U svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka Vijeće Europe proglasilo je, 2006. godine uz potporu Europske komisije, 28. siječnja Europskim danom zaštite podataka koji je izvan Europe poznat i kao Dan privatnosti.

Europski Dan zaštite podataka ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije za zaštitu osoba s obzirom na automatsku obradu osobnih podataka (ETS 108) Vijeća Europe, koja je otvorena za potpisivanje 28. siječnja 1981. i više od 30 godina je kamen temeljac za zaštitu podataka u Europi i šire.

Taj dokument bio je jedan od prvih pokušaja zaštite prava građana na privatnost i premda je od te inicijative prošlo više od 30 godina, ideja i modeli zaštite podataka nisu izgubili na relevantnosti.

Konvencija je na snazi u 46 država, a 2013. Urugvaj je postao prva ne-europska zemlja koja je ratificirala Konvenciju. Konvencija 108, koja je jedini pravno obvezujući međunarodni instrument zaštite osobnih podataka, u fazi je modernizicije kako bi se prilagodila novim izazovima tehnološkog napretka i globalizacije.

Tako se i ovogodišnje deveto obilježavanje europskog Dana zaštite podataka odvija u atmosferi ubrzanog rada na reformi zakonodavstva i regulativa o zaštiti osobnih podataka u EU, a pregovori o novim pravilima koji su vođeni tijekom nekoliko proteklih godina donose prve rezultate.

Zaštita osobnih podataka, u smislu zaštite privatnosti, jedno je od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i aspekt ljudskih prava kojem se poklanja velika pažnja, a za cilj ima zaštitu privatnog života pri prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.