U subotu misa zadušnica za žrtve komunističkog režima kod Husine jame

U subotu 1. rujna održat će se sv. misa zadušnica za civilne žrtve koje su jugokomunisti likvidirali i bacili u zloglasnu Husinu jamu na Kamešnici.

Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić. Husina jama nalazi se uz staru cestu između Sinja i Livna na predjelu zvanom Vaganj.

Prema dosadašnjim saznanjima u nju je od listopada 1944. do završetka Drugog svjetskog rata bačeno između 500 i 1.500 osoba. Godine 1968. bila je duboka 170 m, da bi deset godina kasnije njezina dubina bila samo 50 m.

Jugokomunističke vlasti zatrpavale su je, naime, raznoraznim otpadom kako bi prikrile stravičan ratni zločin koji je ondje počinjen. Obilježavanje spomenutih događaja započelo je 1999. najviše zahvaljujući neumornom dr. fra Boži Norcu Kljaji, prenosi Vecernji.ba.

Skoro 50 godina bilo je zabranjeno spominjati imena žrtava, kao i doći pokraj Husine jame, gdje je bila postavljena ploča s upozorenjem “zabranjeno zaustavljanje i snimanje”.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.