U srpnju pala prodaja novih automobila

Prodaja novih lakih vozila širom svijeta opala je za 6,3 posto u srpnju u odnosu na isti mjesec 2020. godine, prema podacima kompanije LMC Otomotiv, providera globalnih procjena za auto industriju sa sjedištem u Michiganu.

Istovremeno, u prvih šest mjeseci 2021. godine, prodaja novih lakih vozila u svijetu je zabilježila snažan skok od 22 % međugodišnje, prenosi Russia Today (RT).

Prema izvještaju, u srpnju je na globalnom razini prodano oko 6,46 milijuna autombila, što predstavlja pad od preko šest posto u poređenju sa srpnjom 2020. godine, kada je prema pokazateljima ove konzultantske kuće bilo prodano skoro 6,89 milijuna jedinica.

Nestašica poluprovodnika ukočila je oporavak prodaje vozila u Europi nakon ublažavanja mjera zaključavanja, dok je na zalihe u SAD-u manjak čipova utjecao na skok prosječne cijene, ističe se u izvješću.

Stručnjaci kažu da bi rast slučajeva zaraženih delta sojem koronavirusa mogao pogoršati buduću prodaju u nekim dijelovima Azije.

Kina je ostala svjetski lider po prodaji novih automobila s oko 1,84 miliuna jedinica u srpnju, iako je taj broj za gotovo 10 posto manji nego u istom mjesecu lani.

SAD su pale na drugo mjesto, pri čemu je tamošnja prodaja novih automobila zabilježila međugodišnji rast od 3,2 posto na skoro 1,27 milijuna jedinica. Prema izvještaju LMC-a, niska razina zaliha je i u srpnju utjecala na američko tržište novih vozila.

Većina globalnih brendova je pretrpjela pad u odnosu na prošlu godinu usljed problema s osiguravanjem proisteklim zbog globalnog nedostatka čipova, dok su kineski brendovi, poput GAC Motora, Greit Vola i Changana, nastavili bilježeti dobre rezultate, izvijestili su analitičari LMC-a., prenosi BiznisInfo.ba.

Ova kompanija procenjuje da će ubrzano širenje delta soja u Kini i pooštravanje mjera ograničenja predstavljati rizik za ekonomsku aktivnost i prodaju novih vozila.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.