U srijedu sastanak HDZ-a i SDA, Čović: To nije početak razgovora, ali vjerojatno jeste kraj

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će u srijedu, 4. ožujka, u Mostaru biti održan sastanak HDZ-a i SDA na kojem će biti riječi o izborima u Mostaru, krizi na razini BiH, Izbornom zakonu BiH i rješenju za regionalnu deponiju “Uborak” u Mostaru.

Čović je rekao novinarima da je na današnjem zasjedanju Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji, migrantskoj krizi i Izbornom zakonu.

Kada je riječ o sastanku sa SDA, on je naveo da će se prvo razgovarati o pitanju izbora u Mostaru sa predstavnicima iz Mostara, a u drugom dijelu sastanka o ostalim pitanjima.

To nije početak razgovora, a kraj vjerojatno jeste ako se u srijedu dogovorimo o paketu kada je riječ o Izbornom zakonu koji će riješiti pitanje legitimnosti i konstitutivnosti, što znači Predsjedništva, Doma naroda i Mostara u svim presudama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, onda ima smisla raditi još 15 dana, jer smo rekli da nam ostaje da napravimo dogovor do kraja ožujka, pojasnio je Čović.

On je naglasio da će se u srijedu znati hoće li biti dogovora ili ne.

Čović je istaknuo da nema dilema o tome hoće li biti održani izbori u Mostaru, jer će oni sigurno biti održani.

Želimo da Izborni zakon bude promijenjen u parlamentarnoj proceduri, jer time dajemo mogućnost da BiH pravi europski iskorak. U suprotnom, bude li to donijela bilo koja institucija koja nije zakonodavac, vi ste i dalje protektorat i dalje ste u problemu kada je riječ o integracijskom putu BiH, naveo je Čović.

Što se tiče zakona o Ustavnom sudu, Čović je naveo da on neće biti tema sastanka, jer će SDA o njemu govoriti u parlamentu.

Јasno je kakav je odnos prema tom zakonu, treća strana je rekla što misli, dodao je Čović.

On smatra da će se o migrantskoj krizi morati pokrenuti određene parlamentarne aktivnosti i da se mora krajnje ozbiljno pristupiti ovom problemu.

Mi ćemo reagirati kroz parlament BiH kako bi vrlo brzo donijeli akte koji su nam potrebni o kojima pričamo tri godine, a nismo ih stavili u proceduru. Oni koji se stalno zaklinju u nešto kako bi osigurali suverenitet BiH na cijelom prostoru, kad to dođe na dnevni red onda se povuku i nisu spremni razgovarati, kaže Čović.

Čović je naglasio da je migrantska kriza za BiH sigurnosno i političko pitanje.

On je dodao da Granična policija BiH mora biti osposobljena da bi mogla djelovati, te da je od direktora čuo da Graničnoj policiji nedostaje 1.000 ljudi.

Moramo izbjeći dodatnu političku i sigurnosnu krizu zbog priliva mnogo većeg broja ljudi koji su na putu prema Europi, naveo je Čović.

Govoreći o odnosu prema obilježavanju 1. ožujka koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan neovisnosti, Čović je pozvao na usvajanje zakona o državnim praznicima.

(Srna)

 

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.