U skoku padobranom u Sloveniji poginula je mlada profesorica iz Pule – Jabuka.tv

U skoku padobranom u Sloveniji poginula je mlada profesorica iz Pule

U tragičnoj nesreći u Sloveniji, kako piše Glas Istre, poginula je 34-godišnja Puljanka Marina Matić, profesorica biologije i prirode u talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi.

Ona je, podsjetimo, poginula nakon što su joj pri skoku iz aviona zakazala oba padobrana.

Tragično stradala padobranka bila je nositeljica sportske dozvole za skakanje padobranom te je ranije bila članica Aerokluba Cumulus. Posljednjih godina navodno nije bila članica niti jednog kluba.

Na sportskom aerodromu Bovec u Sloveniji prošlog tjedna nastupilo je stotinjak padobranaca u skokovima iz aviona s 4.000 metara visine, prenosi Index.hr.

Prema neslužbenim podacima koje su prenijeli slovenski mediji, hrvatska padobranka imala je pri skoku u skupini 10 padobranaca teškoće s glavnim padobranom, koji je odbacila u zraku, a rezervni padobran nije uspjela otvoriti.

Pilot Damijan Cehner iz tvrtke Aviofun, s kojim su novinari Slovenskih novica razgovarali nakon događaja, izjavio je da nije uopće znao što se dogodilo sve dok se nije vratio na aerodrom. Tek tada je primijetio da ostali padobranci trče prema unesrećenoj ženi koja je ležala na aerodromu.

Izjavio je da je njegova uloga samo prijevoz, dok je sve ostalo stvar klubova odnosno padobranaca koji sami organiziraju i naručuju letove, kao što je bilo i ovom slučaju, prenose Slovenske novice.

Užasni detalji tragedije

Kako je Regional Express doznao od glasnogovornika PU Nova Gorica Deana Božnika, nesretna djevojka je u prijepodnevnim satima već jednom skočila, da bi kasnije u skupini sa sedam drugih padobranaca sudjelovala u stvaranju lika na nebu. Po razdvajanju, odbacila je glavni padobran, te joj se potom zakompliciralo otvaranje rezervnog padobrana. Kako doznajemo, pala je na uzletište.

“Policijska uprava Bovec u nedjelju u 12 sati i 20 min zaprimila je obavijest o tragičnoj nesreći na aerodromu Bovec u kojoj je smrtno stradala padobranka.

Utvrđeno je da je 34-godišnja padobranka u 12 sati i 14 minuta iskočila iz zrakoplova na visini od 4 000 metara, uz nju iskočilo je još nekoliko članova grupe padobranaca.

Nakon iskakanja iz zrakoplova skupina od šest padobranaca izvela je lik držeći se za ruke u slobodnom padu do visine od 1500 metara. Na visini od oko 1000 metara padobranci su otpustili ruke i započeli s otvaranjem padobrana, međutim padobran tragično stradale nije se otvorio, i zato je na visini od oko 800 metara odbacila glavni padobran te je nakon toga automatski započela otvaranje rezervnog padobrana.

Međutim zbog poteškoća pri otvaranju rezervnog padobrana, kada se traka za otvaranje ovila oko njezinog tijela nije uspjela otvoriti rezervni padobran. Nesretna padobranka je oko 12:15 u slobodnom padu pala na travnatu površinu na jugozapadno dijelu piste te je zbog težine zadobivenih ozljeda na mjestu preminula”, ispričao je Božnik.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.