U Širokom Brijegu predstavljena knjiga autora Miljenka Buljca

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu predstavljena je knjiga – znanstvena studija ”Libreto ERO S ONOGA SVIJETA i književni zavičaj Milana Begovića” autora dr. sc. Miljenka Buljca.

Publicist i novinar Dragan Marijanović knjigu ”Libreto ERO S ONOGA SVIJETA i književni zavičaj Milana Begovića” nazvao je esejem savršenim do dijagnostičkih razina, ali formalno i sadržajem prema Marijanoviću radi se o monografskoj studiji pisanom jezikom kojega će lako razumjeti i običan pučanin.

”Dijalozi i replike, ojkavice, jadikovke, šijavica, ganda, rera, kolo, sve su to djelići neponovljivog mozaika ambijenta utkanog u neponovljivu operu koja je promociji hrvatske kulture pridonijela više nego o tome znamo, a profesor Buljac kao da i to želi ispraviti. Ta vrckavost i bavljenje vilama i vilenjacima, ostat će taj jezik vječan, premda ga se posljednjih desetljeća mladi poprilično srame, jer kao da ih označava, umjesto da su sretni što ih označava”, rekao je Marijanović.

”Ovom monografijom se otkriva sposobnost Begovića i Gotovca da povežu domaće i svjetsko na literarnom planu, a na glazbenom tradicijsko i moderno. Darujući ovu monografiju sudu javnosti, Buljac je na vrlo dobar način ovjerio svoj doktorski status”, rekao je između ostalog Ivan Sivrić predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne predstavljajući knjigu ”Libreto ERO S ONOGA SVIJETA i književni zavičaj Milana Begovića”.

Autor knjige dr. sc. Miljenko Buljac govorio je o samom nastanku libreta, kao i o Milanu Begoviću kako je rekao Buljac ‘nepročitanom piscu’, ali proslavljenom u svijetu, istaknuvši da se Ero izvodi na svim kontinentima. Autor Buljac je zahvalio svima koji su pridonijeli da se knjiga nakon Sinja predstavi i u Širokom Brijegu i predstavljačima koji su prepoznali najvrjednije u knjizi.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa ‘Dobrkovići’, a program je vodio Marinko Karačić novinar Radio postaje Široki Brijeg. Knjiga je predstavljena u organizaciji Grada Širokog Brijega.

Knjiga je izdana u samostalnoj nakladi i napisana na 254 stranice s tvrdim uvezom, kvalitetnim papirom i s dva niza fotografija s prošlogodišnje vrličke predstave ‘Ero s onoga svijeta’ Kazališta na Česmi. Recenzije za knjigu napisali su sveučilišni profesori Tihomil Maštrović, Dean Slavić i Antun Lučić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.