U Širokom Brijegu predstavljen Ričnik zapadnoercegovačkoga govora

‘Ova knjiga je spomenik našim djedovima i pradjedovima’, rekao je Ante Kraljević autor knjige ‘Ričnik zapadoercegovačkoga govora’ prigodom predstavljanja ove knjige u hotelu ‘Park’ u Širokom Brijegu.  

Autor Kraljević rođeni Širokobriježanin (iz sela Rujan) s prebivalištem u Zagrebu zahvalivši se svima koji su pomogli izdavanje ove knjige, a koja je plod višegodišnjeg rada istaknuo da je za neke od više od 13.000 natuknica trebalo svega nekoliko trenutaka, a za neke dane i mjesece da ih se objasni. „Ovaj ričnik u stvarnosti ima 1.350, a ne 544 stranice“, dodao je Kraljević.

„Nimalo reda radi nego promišljeno i umno Kraljević se dosjetio posvetiti svoje životno djelo onima koji su govorili, pa se i sačuvao njihov jezik“, istaknuo je između ostalog dr. sc. Antun Lučić redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji je napisao pogovor za knjigu.

Novinar i humorista Frano Vukoja je na sebi svojstven i jedinstven način opisao nekoliko natuknica i izričaja što je izazvalo smijeh i aplauz nazočnih na predstavljanju knjige. Ćuko – „Ide dragi i poveo ćuku obojica jednaka u struku“, Brkalija – „Anđe šta bi rekla za moje brke“ „Ja kroz take pišan svaki dan“ kaže Anđa, neke su od izričaja koje je istaknuo Vukoja.

„Posebno me dojmio sami početak knjige u kojoj stoji ‘onima koji su govorili’, jer ozbiljni ljudi govore i razgovaraju, a ne pričaju“, rekla je dr. sc. Sanja Vulić profesorica hrvatskog jezika i književnosti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predstavljajući ‘Ričnik zapadoercegovačkoga govora’ istaknuvši da ‘rječnik govori o životu ovdašnjeg puka i njihovim običajima, a ne samo o govoru’.

Predstavljanje ovog jedinstvenog ‘Ričnika zapadnoercegovačkoga govora’ svojim nastupom upotpunili su članovi gangaške skupine ‘Ganga’ i voditelj programa Predrag Kožul predsjednik Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg organizator predstavljanja knjige i uz tvrtku ‘Dan’ d.o.o. iz Zagreba nakladnik knjige.

ricnik_hercegovina_siroki_11

ricnik_hercegovina_siroki_22

ricnik_hercegovina_siroki_33

ricnik_hercegovina_siroki_44

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Ovaj je ko Izet Fazlinović: I. – kokuznik; II. – manjak; III. – žumanjak; IV. – zelenik; V. – broznik; VI. – žegava; VII. – žerava; VIII. – zvizdanj., IX. – žrvanj; X. – cener; XI. – smrzanj; XII. – ledarnik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.