Marke Hrvatske pošte Mostar među 12 najboljih na svijetu!

Uredništvo portala „Stamp News“ i ove godine biralo je najbolje poštanske marke na svijetu koje su neobične po svom dizajnu, obliku i raznim efektima. Izdanja HP Mostar „Međugorje 2012.“ i „Dan štednje – Kovani novac iz Daorsona“ našla su svoje mjesto na popisu 12 najboljih.

Sve poštanske marke izdane su u 2012. godini za koju se može reći da je bila „kraljevska godina“. Naime, od 12 maraka čak dvije su posvećene kraljici Elizabeti II.

Prvo mjesto pripalo je izdanju Jersey pošte koje je izdalo prvu marku u koju je utisnut pravi dijamant. Povod ovakvom izdanju bilo je obilježavanja dijamantnog jubileja vladavine Elizabete II., a izdanje je ograničeno na 600 malih araka koji su se prodavali po cijeni od 125 funti.

Drugo mjesto odnijela je također kraljica Elizabeta II., točnije njen prvi holografski portret autora Rob Mundaya ponovo u izdanju Jersey pošte. Nizozemska pošta zauzela je treće mjesto izdanjem prve ‘pop-up’ poštanske marke. Posebnom upotrebom papira 2D likovi dječje knjige pretvaraju se u 3D slike, pa tako na njihovim markama leptiri i ptice izgledaju kao da lete.

Izdanje HP Mostar „Međugorje 2012.“  zaslužilo je svoje mjesto na ovoj listi zbog posebne infracrvene (infraredesign) zaštite koja nije vidljiva golom oku i nije ju moguće kopirati ni skenirati. Pregledom marke s IR kamerom osim Gospinog lika na marki možemo vidjeti i sliku crkve pozadini.

Za drugo izdanje „Dan štednje – Kovani novac iz Daorsona“ korištena je posebna tehnika u tisku poznata pod nazivom blindruck koja omogućava da kovane novčiće iz Daorsona opipate svojim prstima.

Više o nagrađenim markama možete saznati ako posjetite sljedeću stranicu Stamp News.

(Bljesak.info)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.