Najveći avion na svijetu sletio u Zagreb

Zrakoplov Antonov An-225, najveći zrakoplov na svijetu i koji može ponijeti najviše tereta, sletio je jučer oko 17.45 u zagrebačku zračnu luku Pleso. Tu će danas ukrcati 140 tona težak transformator tvrtke Končar i odvesti ga za elektranu San Lorenzo na Filipinima.

Utovar je u subotu i trajat će oko 14 sati. Tijekom cijele subote na Plesu će biti otvorena terasa s koje će mnogi znatiželjnici moći gledati utovar i zrakoplov.

antonov_225_zagreb

Predviđeno vrijeme polijetanja je u nedjelju u šest sati.

Najveći operativni zrakoplov na svijetu nazvan Mriya, što na ukrajinskom znači san, dugačak je nešto manje od nogometnog igrališta i visok kao šesterokatnica. Za tu jedinstvenu leteću grdosiju dužine 84 metra, raspona krila 88 i visine 18 metara vlada veliko zanimanje zrakoplovnih entuzijasta koji putuju po svijetu kako bi ga vidjeli i snimili.

[youtube id=”U8RKqyTlqWY” width=”600″ height=”350″]

Antonov 225 prazan teži oko 300 tona, a rekordan teret koji je dosad prevezao je 189 tona težak generator 2009. Maksimalna težina tereta u teretnom prostoru je 250 tona, a najveća težina koju može ponijeti na leđima je 200 tona, a s takvim teretom može letjeti na udaljenosti 4500 kilometara, dok s maksimalnom količinom goriva stiže na odredišta udaljena 13 do 15 tisuća kilometara. Ovaj leteći div drži gotovo 240 rekorda u svijetu zrakoplovstva i zračnog prijevoza.

Radi sigurnosti svi bitni sustavi u zrakoplovu su učetverostručeni tako da kvar ne bude fatalan za šesteročlanu posadu.

Antonov će prevesti glavni dio transformatora snage 318 megavoltampera, a ostatak će biti transportiran redovnim aviolinijama. Rok za njegovu izradu bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana. Filipinski kupac odlučio se za prijevoz transformatora zrakoplovom koji će trajati dva dana kako bi uštedio na vremenu jer zbog kvara postojećeg transformatora snosi gubitke. Prijevoz brodom potrajao bi 40 do 45 dana. Prijevoz zrakoplovom stoji tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta.

(HRT.hr)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.