U Širokom Brijegu predstavljen projekt ”Youth Drive” vrijedan 280.000 eura

Projekt Youth Drive, vrijedan skoro 280.000 eura, predstavljen je u četvrtak u Širokom Brijegu.

Ukupno 192 škole na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva bit će uključene u projekt Youth Drive kroz edukacije za učenike od šestog do devetog razreda i učenike srednjih škola.

U sklopu projekta, škole ce dobiti 320 kanti za elektronski otpad i 8 kontejnera, koji će biti postavljeni na odgovarajuća mjesta. Kroz projekt će organizirati i akcije prikupljanja otpada na utvrđenim divljim odlagalištima u dogovoru s gradovima i općinama, a provesti će se i istraživanje o stanju na terenu, koje može biti smjernica za buduće aktivnosti.

Projekt financira Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura, s ciljem podizanja svijesti kod mladih o pravilnom zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je da aktivno doprinese pravilnom upravljanju otpadom, a radit će se i na zaštiti vodenih puteva na područjima koja su uključena u projektne aktivnosti. U suradnji sa školama, projektom će se prvenstveno utjecati na svijest mladih, koji bi kroz svoje znanje i djelovanje u budućnosti, trebali utjecati i djelovati na svijest društva o potrebi zaštite okoliša.

Foto: Udruga EKO ZH

Također, projektom će se stvoriti podloga za unaprijeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovoj oblasti, a bit će pokrenuta i web platforma na kojoj će se razmjenjivati različite informacije o projektu.

Projekt Youth Drive podizanje svijesti o zaštiti okoliša i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru.

Projekt je počeo je s realizacijom aktivnosti u studenom 2019, a trajat će do svibnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 279.200 eura, priopćeno je iz Udruge EKO ZH.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Hoće li biti išta od toga?
    Najprije snimiti tko dovozi smeće na ta odlagališta i nek ga onda i očisti ,zbrine.

  • Ja samo znam da sve širokobriješke fekalije idu u rijerku i truju sve nizvodno i da kolektor možemo sanjati još desetke godina. A smeća nema gdje nema. Gazde po Trnu guraju u korito Ugrovače otrovnu kemiju kemiju i fiziku. Jadni mi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.