U sedam katoličkih školskih centara u BiH odškolovano 16.765 učenika

U Žepču je na spomendan svetog Ivana Bosca 31. siječnja proslavljeno četvrt stoljeća otkako su salezijanci došli u ovaj grad i BiH.

Najprije je slavljena sveta misa, a potom je predstavljena monografija pod nazivom To su ti salezijanci.

Misno slavlje u crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a suslavilo je 20 svećenika među kojima dvojica provincijala – Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo i Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te ravnatelj žepačkoga KŠC-a don Milan Ivančević i župnik domaćin preč. Predrag Stojčević.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je, na temelje misnih čitanja Četvrte nedjelje kroz godinu, govorio o proročkom pozivu na osobit način istaknuvši kako Bog u svakom vremenu poziva pojedince da razbuđuju vjeru u narodu. U tom smislu, a u kontekstu svečarskoga raspoloženja proslave 25 godina od dolaska salezijanaca u Žepče, istaknuo je životni primjer njihova utemeljitelja sv. Ivana Bosca, piše Nedjelja.ba – portal Katoličkog tjednika.

Istaknuo je kako je ovaj svetac osobito promicao katolički tisak. Ovo vrijeme je izgubilo kulturu čitanja, rekao je kardinal Vinko te spomenuo tekst iz Katoličkog tjednika koji govori na tu temu. Iz te je perspektive zaključno potaknuo na njegovanje i čitanje tiskane riječi, a posebno Riječi Božje.

Na kraju mise nazočnima je riječi zahvale uputio don Milan, ravnatelj Katoličkog školskog centra sv. Ivan Bosco u Žepču te preporučio svima da nabave monografiju koja je netom izišla iz tiska, a govori o početcima i životu salezijanaca kroz četvrt stoljeća u ovome gradu.

Predstavljanje monografije pod nazivom To su ti salezijanci, autora Brane Vrbića, domaćeg sina i novinara, u nazočnosti ograničenoga broja ljudi zbog epidemioloških mjera, bilo je u velikoj dvorani KŠC-a.

Auditoriju se najprije obratio provincijal don Tihomir koji je veliki dio svoga redovničkoga života proveo upravo u Žepču. Ukratko je zahvalio svima koji su bili dio ove priče čiji se srebreni jubilej proslavlja, a koja ne bi mogla uopće biti ispričana bez Providnosti Božje.

U ime suizdavača HKD Napredak, podružnica Žepče nekoliko riječi zahvale i poticaja kazao je predsjednik Nikola Borovac.

Prvi predstavljač bio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika koji je govorio o strukturi djela ispisanoga na 254 stranice formata 20 x 20 cm čiji je izdavač Salezijanska zajednica sveti Ivan Bosco, dok je sve priređeno u Salesiani d.o.o.

O segmentu monografije koji upućuje kako je žepački KŠC dio Sustava katoličkih škola za Europu, govorio je mons. Ivica Božinović, ekonom Banjolučke biskupije i župnik u Presnačama. Naglasio je kako je riječ o trajnom spomenu na 25. obljetnicu dolaska salezijanaca, ali i podsjetniku što je sve trebalo proživjeti i preživjeti od onoga, danas već dalekog 13. rujna 1995. kada su trojica salezijanaca nakon šesnaest sati puta iz Zagreba došla nadomak Žepča da bi se stiglo do današnjega dana“.

U više je navrata citirao riječi biskupa u miru Pere Sudara koji je u monografiji prigovorio o značaju i ulozi ove družbe u odgojno-obrazovnom radu među katoličkim školama. Mi smo ove škole, istina, nazvali za Europu. Ali ne da bi u njima poučavali o vrijednostima i vještinama s kojima će naši učenici lakše otići i snaći se u zemljama Europske unije, nego da istinske vrijednosti Europe njeguju i brane u BIH, citirao je mons. Božinović te iznio niz statističkih podataka u sedam KŠC-ova u BiH koje u ovoj školskoj godini pohađa 2.687 učenika u osnovnim i 1.410 u srednjim školama, s time što je ukupan broj do danas odškolovanih učenika koji su pohađali škole Sustava katoličkih škola za Europu 16.765, a od toga 6.564 u osnovnim i 10.201 u srednjim školama, piše Nedjelja.ba.

Iz žepačkog Centra izašla su 2.462 učenika, naveo je Božinović te poručio: Ova knjiga skinula je prašinu zaborava koja s vremenom pada po našoj prošlosti. Skinula i otkrila ljepotu Božjeg djela učinjenog preko sinova don Bosca koju ne treba kriti. Treba joj se zahvalno diviti i iz nje crpiti snagu u budućnosti.

Završno se riječima zahvale auditoriju obratio ravnatelj žepčkoga KŠC-a don Milan te pozvao provincijala Šutala da uruči zahvalnice onima koji su na izniman način doprinijeli životu i radu ove družbe te izgradnji školskoga zdanja u Žepču.

Spomenimo da su program vodili bivši učenici ovoga Centra, a za glazbene trenutke tijekom predstavljanja monografije također su bili zaduženi učenici koji odgojno i obrazovno stasavaju u ovom KŠC-u.

Inače, 25 godišnjica dolaska salezijanaca trebala je biti obilježena u rujnu prošle godine, ali zbog poznatih nedaća izazvanih koronavirusom, upriličena je na spomendan njihova utemeljitelja 2021. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.