U Sarajevu prosvjed LGBT osoba, pojačane mjere sigurnosti – Jabuka.tv

U Sarajevu prosvjed LGBT osoba, pojačane mjere sigurnosti

U parku između zgrade Županije Sarajevo i zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, organiziran je prosvjedni skup povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje i protiv nasilja nad LGBT osobama. Ispred zgrade Županije Sarajevo veliki je broj pripadnika sarajevske policije koji će osiguravati skup.

Sarajevski otvoreni centar (SOC) otkazao je prosvjedni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava, a koji se trebao održati u subotu.

Skup je otkazan jer aktivisti SOC-a još nisu dobili dozvolu Ministarstva prometa Županije Sarajevo da marširaju od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Kako je navedeno u pozivu na prosvjedni marš koji je trebao biti održan danas, tijekom 2016. i početkom 2017. godine SOC je zabilježio više od 25 slučajeva kaznenih djela počinjenih iz mržnje, motiviranih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a, kazala je da su dozvolu tražili mjesec dana prije od Ministarstva prometa, s obzirom na to da bi se zbog marša blokirao promet na 30 minuta. SOC je kao organizator bio zadužen obavijestiti javnost o blokadi 48 sati ranije, ali su rješenje od Ministarstva dobili 11. svibnja u 16 sati.

“To je bilo prekasno za ozbiljnu organizaciju događaja koji nosi visok rizik jer se tiče prava LGBT osoba. Zato danas ne marširamo, već držimo prosvjedni skup ispred MUP-a ŽS, Vlade i Skupštine ŽS kako bismo poručili da nasilje nad LGBT osobama nije normalno”, kazala je Bošnjak.

Koordinatorica programa SOC Lejla Huremović kazala je kako ljudi u BiH trebaju znati da nasilje nad LGBT osobama u našoj zemlji nije nešto apstraktno, već da se događa svaki dan.

“Gađaju nas kamenjem, pljuju, tuku naše prijatelje, a roditelji nas zatvaraju ili izbacuju iz kuća. To je realnost. Ovo društvo je još homofobno i ne smijemo se opustiti. Tu smo da se borimo za prava i LGBT osoba koje zbog straha nisu danas smjele izaći i za sve one koji žele bolje društvo. Odluka Ministarstva prometa ŽS je ogledalo naših vlasti koje još nisu spremne stati iza nasilja i prava LGBT osoba”, kazala je Huremović.

Istaknula je kako napadi na LGBT osobe budu prijavljeni, ali da na prijave nema odgovora.

SOC je pozvao LGBT osobe i aktiviste koji se bore za njihova prava da im se, umjesto marša, pridruže danas ispred zgrade ŽS na mirnom okupljanju.

(Klix.ba)


1 komentar

  • Sramota je ovo pustiti da prosvjeduju da djeca bide i pitaju objašnjenje.
    A onda bi trebali i mi koji to nismo izići na ulicu i boriti se da ovakvi vragovi koje je Eu
    nam donijela ne ugrožavaju naša prava i naše djece i tako ugrožavaju nas našu djecu.
    A ova Bošnjak recite da li je normalno da ova grupa spodoba koje treba lijčiti pravi nasilje nad množinom stanovnika svakog mjesta i države.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.