U Rimu božićno drvce osvijetljeno biciklom koje generira napajanje

Glavno božićno drvce u Rimu na Piazzi Venezia dospjelo je u novinske naslove ne zbog svog izgleda, već zbog upitne estetike solarnih panela koji napajaju njegove ukrase.

Galama ove polemike donekle je ugušila sveukupnu poruku koju je lokalna vlast htjela odaslati ovog Božića – onu o energetskoj učinkovitosti i održivosti.

Osvjetljenje drvca mogu pokretati volonteri koji odluče vrtjeti bicikl-generator

Naime, postoje i druga božićna drvca postavljena na strateškim mjestima u gradu kojima se također želi skrenuti pozornost na potrebu za uštedom energije i odgovornijom potrošnjom.

Primjer je stablo na Piazza del Campidoglio ispred Gradske vijećnice. Njegova svjetla mogu pokretati volonteri koji odluče vrtjeti bicikl-generator. Dodatna poruka ovdje je promicanje tjelesne dobrobiti.

Ta je inicijativa krenula u utorak, 13. prosinca, u 18.30 kada je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri i gradski vijećnici prvi isprobali rasvjetu na pedale uz božićnu glazbu u izvedbi lokalnog policijskog orkestra.

Svjetla na drvcu bit će povezana sa šest parkiranih bicikala i generatorom, a gradske vlasti pozivaju stanovnike Rima i turiste porukom Vozite s nama da osvijetlimo Božić. Potonji je službeni naziv projekta, piše TheMayor.

Ekološki osviješten Božić u Rimu

Jasno je da ove zime i s obzirom na šire geopolitičke okolnosti, energetska učinkovitost i održivost svima predstavljaju važnu temu. Međutim, vlada talijanske prijestolnice vidjela je priliku u kriznim vremenima i savršen trenutak za podizanje svijesti javnosti s više smjernica.

U tom kontekstu, rimski zoološki vrt, poznat kao Bioparco, također je izgradio vlastito božićno drvce. Da, konstruirano je prava riječ jer je napravljeno od 2500 plastičnih boca (visokih 7 metara) koje su pokupljene s ulice, iz komercijalnih aktivnosti i iz privatnih domova.

Čak su i ukrasi, inspirirani životinjama parka, izrađeni od otpada iz industrijskih, građevinskih i zanatskih procesa kao što su izolacijske ploče, polistiren od toplinskih premaza, ostaci rezova s CNC strojeva, valovite cijevi, gradilišne mreže, električni kabeli i strune za pecanje pronađene na plaži.

Poruka Zoološkog vrta je da ove godine učinimo Božićni dar prirodi recikliranjem, ponovnom uporabom i prenamjenom plastičnog otpada.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.