U BiH registrirano čak 82 posto više električnih vozila

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) i JP Ceste Federacije BiH organizirao konferenciju “Let’s drive green” kako bi se unaprijedile aktivnosti vezane za elektromobilnost i zdraviju životnu sredinu.

Stanje u vezi s elektromobilnosti u BiH se u odnosu na prije nekoliko godina znatno poboljšalo, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini registrirano 82,7 posto više vozila na električni pogon nego u 2021. godini.

Na konferenciji je bilo riječi o trenutačnom stanju elektromobilnosti u BiH, broju električnih vozila registriranih u BiH, razvoju mreže punionica za električna vozila, prilikama i perspektivama razvoja elektromobilnosti, kao i zakonskoj regulativi koja obuhvaća održivu elektromobilnost.

Visoki dužnosnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver Schmerold je predstavio podatke vezane za razvoj elektromobilnosti u Austriji, izazove sa kojima su se suočavali, kao i greške koje Bosna i Hercegovina može izbjeći, vodeći se primjerima dobre prakse u toj zemlji.

BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija u oblasti cestovne sigurnosti i članica Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) putem ove konferencije želi da kroz primjere i iskustava jedne razvijene europske zemlje u pogledu elektromobilnosti, kao što je Austrija, približi znanje i primjere dobre prakse, kao i da pomogne svim institucijama, organizacijama i djelatnostima koji rade na poslovima razvoja elektromobilnosti u BiH, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Konferencija je održana u okviru programa održive mobilnosti podržanog od FIA, a pored stručnih predstavnika BIHAMK-a, nazočili su i predstavnici svih relevantnih institucija koji se bave razvojem elektromobilnosti u BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Krajem 2021. u BiH bilo 70 elektricnih vozila, tako da ovih 83 posto izgleda nekako mocno u odnosu da su napisali stvarne brojke.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.