U pripremi je prostorni plan Zapadnohercegovačke županije

Prostorni plan je dokument kojim se definira korištenje prostora za područje za koje se izrađuje na dulje razdoblje. Njime se iskazuju namjena površina, kao i uvjeti i kriteriji za angažiranje pojedinih dijelova prostora. Svi prirodni resursi i čovjekove aktivnosti odvijaju se u točno determiniranom okviru te mogu samo jednoznačno aktivirati jedini neobnovljivi resurs – prostor.

Rade se studije

Prostorni plan je temelj za sve druge dokumente vezane uz urbanizam, graditeljstvo, promet. Bez prostornog plana ne mogu se usvojiti ni industrijske zone o kojima se jako puno govori u posljednje vrijeme.

– Za sve društvene zajednice i za sve gospodarske grane od iznimne važnosti je kako će se određeni prostor urediti, odnosno kakve smjernice i projekcije se iskazuju kroz prostorni plan.

Prilikom izrade ovakvo važnog dokumenta potrebno je u obzir uzeti sve podloge trenutačnog stanja (katastar, prometnice, naselja, gospodarske kapacitete, šume, vodne otvorene tokove, komunalnu infrastrukturu, elektroenergetske objekte, mineralne sirovine, kulturno-povijesne spomenike, demografiju, utjecaj raznih gospodarskih aktivnosti na okoliš, posebne prirodne vrijednosti itd – objasnio je Ivan Topić, ministar prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša u Vladi Zapadnohercegovačke županije.

Da bi što bolje izvršili projekciju u prostoru, rade se studije o raznim temama, koje kao parcijalna rješenja ulaze u definiranje jedne cjeline. Bitno na sadržaj spomenutog dokumenta utječe i iskazivanje želja svih segmenata društva, koji se odvija kroz javne rasprave te se sublimiraju i kroz optimalnu obradu planera postavljaju u prostoru na najbolji mogući način.

U Vladi ZHŽ-a provodi se niz aktivnosti vezanih uz izradu prostornog plana ove županije

– Aktivnosti ZHŽ-a u donošenju prostornog plana su krenule prije nekoliko godina, te su jedno vrijeme stagnirale, da bi se intenzivirale u posljednjih nekoliko mjeseci. Mogu sa zadovoljstvom kazati da su učinjena dva krupna koraka za izradu prostornog plana i nagovijestiti da za mjesec dana kreće i treći završni korak u vidu javnih rasprava koje će se održavati u općinama naše županije, kao i u institucijama ZHŽ-a. Optimalno bi bilo da do kraja godine, ili na samom početku iduće imamo usvojenu prostornu osnovu, a u prvoj polovici sljedeće godine izrađen i usvojen prostorni plan Zapadnohercegovačke županije, kao i prostorne planove općina u ZHŽ-u, Širokom, Ljubuškom, Posušju i Grudama – naglasio je ministar Topić.

On je nedavno izrazio negodovanje oko pitanja suradnje s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i načina izrade prostornog plana Federacije

– Moram jasno i glasno kazati da su aktivnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja na donošenju prostornog plana Federacije BiH dosta čudne. Način pripreme ovog dokumenta i aktivnosti koje provodi ovo ministarstvo su nezakonite i vode se jednosmjerno. Iako je federalnim ustavnim odredbama definiran način donošenja prostorno-planske dokumentacije, u kojima se točno kaže da ne može biti nametanja rješenja od Federacije prema županijama, nego treba doći do usuglašavanja, federalne vlasti rade potpuno suprotno od toga.

Na te je činjenice Federalno ministarstvo upozoravano od Ministarstva prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša ZHŽ-a u više navrata, o tome su upoznati i OHR i sam visoki predstavnik Valentin Inzko. Također moram napomenuti da se, rukovodeći upitnim odlukama federalne Vlade i pravilnicima definiraju i područja, objekti i gospodarske grane od značenja za Federaciju BiH, uzimaju ustavne ingerencije županija. Najčudniji način definiranja kulturno-povijesnih područja i objekata odvija se preko povjerenstva imenovanog od federalnog ministra. Kao posljedicu toga imamo slučajeve džamije u Livnu, džamije u Neumu pa i cijeli Neum, slučaj Stolac, slučaj Počitelj, slučaj Mostar, a sutra već slučajeve Blidinje, Hutovo blato, Kravice, vodotok Trebižat, Vitina, Stari grad Ljubuški, Borak u Širokom Brijegu, bazilike u Mokromu, Sovićima, Posuškom Gracu i tko zna što sve ne – dodao je Topić.

Izgradnja autoceste

Ministar ističe kako ovim aktivnostima samo jednog ministra u Vladi Federacije BiH županije ostaju bez ingerencija nad svojim prostorom, odnosno bez svog prostora.

– Smatram da bi ovakav način upravljanja prostorom stavilo u bespredmetnost postojanja samih županija.

Ovo mi jako sliči na neodgovornog oca koji u pijanom stanju potpisuje testament da svoju imovinu ostavlja nekome drugome u naslijeđe, a ne svojoj djeci. Naravno da sudstvo u ostavinskim raspravama ne priznaje takve dokumente. Mjereći se po tome, vrlo je izvjesna i sudbina federalnog prostornog plana donesenog na prije navedeni način – zaključio je županijski ministar prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša.

Ministar Topić osvrnuo se i na probleme vezane uz pojedine dionice autoceste na koridoru Vc. Naglašava kako je indikativno da su sporne dionice te ceste u području Žepča, juga Mostara i Počitelja kod Čapljine.

– Znakovito je, pored usvojenih europskih koridora Vc i Jadransko-jonske autoceste, nastojanje uguravanja u prvi plan ceste Mostar – Stolac – Neum. Ono što je strateški važno za ova područja, uz navedeni koridor Vc, prema mom osobnom mišljenju, jest izgradnja ceste visoke kategorije, na pravcu od Trebinja do Mostara na koridoru Jadransko-jonske ceste, te dalje od Mostara do Kupresa i vezivanje na buduću autocestu Split – Kupres – Banja Luka – Gradiška. Ovime bi i Lašvanska dolina u čvoru Kupres dobila mogućnost vezivanja prema svim važnim pravcima.

Svi oni koji smatraju da je Bosna i Hercegovina naša zajednička država trebaju biti svjesni toga i stvari rješavati pregovorima na zadovoljstvo svih, a ne kroz puna usta Bosne i Hercegovine ubrzano raditi na njenom rastakanju, ili se možda ne mogu pomiriti činjenicom da je vrijeme nametanja rješenja od jedne partije iza nas – zaključio je ministar Topić.

Večernji list11 komentara

  • Svi oni koji smatraju da je Bosna i Hercegovina naša zajednička država trebaju biti svjesni toga i stvari rješavati pregovorima na zadovoljstvo svih, a ne kroz puna usta Bosne i Hercegovine ubrzano raditi na njenom rastakanju, ili se možda ne mogu pomiriti činjenicom da je vrijeme nametanja rješenja od jedne partije iza nas – zaključio je ministar Topić.
    SAD SE POZIVATE NA BIH

  • Šta ti pričaš kako bi trebalo,šta si god radio nered iza tebe ostao.Šta si napravio sa zgradom na zorićevini inžinjeru.Ti i Boro Zovko kao nadzor.Uzmi ga opet pa napravite zajedno prostorni plan.Gdje su ti radnici i kad ćeš ih isplatiti,kad ćeš dugove dobavljačima vratiti?Jadni mi dok ovakvi inžinjeri sjede u vlasti.

  • Trebalo bi poduprijeti donošenje prostornog plana dosta je ovih svinjarija i gradnje kako se kome digne, bez obzira na kumstvo Bore i Šiške.

  • kako jedan mora biti covjek koji se prijavi nekoliko puta pod razlicitim nickom, da oklevece vrijednog i postenog covjeka, koji je uspjesan na svakom polju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.