U Premijer ligi BiH igra 110 stranaca iz 14 država

U šest prvenstava država Zapadnog Balkana danas nastupaju 473 nogometaša tzv. “internacionalca” od kojih njih 110 (i) sa stranim putovnicama novac zarađuju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Od 406 registriranih igrača u 16 klubova Premijer lige BiH 27,1 posto su na papiru (i) stranci iz 14 država. Najbrojniji su nogometaši s putovnicama Srbije kojih je u momčadima bh. društva najboljih 53. Slijede igrači (i) s hrvatskim državljanstvima (31). Po pet Brazilaca i Crnogoraca, po tri Makedonca i Slovenca, po dvojica s putovnicama Švedske i Švicarske, te nogometaši i s državljanstvima Australije, Obale Bjelokosti, Luksemburga, Nigerije, Austrije, te Sirije trenutno igraju u Premijer ligi BiH, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

U Srbiji nema Hrvata, u Hrvatskoj najviše bh. državljana

Super ligu Srbije čini 16 klubova u kojima igraju 453 nogometaša, od čega 80 stranaca ili 17,7 posto registriranih igrača. Dolaze iz 23 zemlje (Crna Gora 21 igrač, BiH 11, Brazil i Makedonija osam, Gana pet, Bugarska i Nigerija tri, Argentina, Kamerun, Obala Bjelokosti, Rusija i Slovenija dva, te po jedan Antigva i Barbuda, Australija, Ekvador, Francuska, Kazahstan, Kirgistan, Portugal, Siera Leone, Surinam, Uzbekistan i Cipar.

Zanimljivo, u srbijanskom prvenstvu sada nema niti jednog internacionalca iz susjedne Hrvatske.

U Hrvatskoj nogometnog ligi najbrojniji stranci su Bosanci i Hercegovci. Od ukupno 79 igrača “sa strane”, državljana BiH je 19 posto ili 15 nogometaša. HNL igra ukupno 270 profesionalaca, a stranci su iz 28 zemalja (29,3 posto od ukupnog broja igrača). Pored njih 15 iz BiH, za bodove se bore sedmorica iz Albanije, šest Slovenaca, po pet Makedonaca i Srbijanaca. Argentina, Brazil i Portugal imaju po četiri nogometaša u hrvatskoj eliti, Australija i Crna Gora po tri, Čile, Panama, Nigerija, Rumunjska, Ukrajina po dva, te po jednog Alžir, Bjelorusija, Belgija, Kamerun, Danska, Njemačka, Francuska, Južna Koreja, Austrija, Švicarska, Siera Leone, Španjolsa i Venecuela.

Najmanje “došljaka” u Makedoniji

Prvu ligu Crne Gore u 12 ekipa čine 326 nogometaša. Stranci su 53 igrača ili 16,3 posto igračkog kadra. Iz 12 država su, od kojih uvjerljivo najviše (i) s državljanstvom Srbije – 31 ili 58,5 posto od ukupnog broja “internacionalaca”. BiH ima šest nogometaša u crnogorskom prvenstvu, Japan pet, Južna Koreja i Ukrajina dva. U najmanjoj članici FIFA-e i UEFA s prostora naše regije nastupaju još i Brazilac, Kamerunac, Francuz, Ganac, Latvijac, Makedonac i Nigerijac.

Na ovdašnjim prostorima najmanje tzv. “došljaka” je u Prvoj ligi Makedonije. U 10 klubova (ukupno 239 registriranih igrača) igra 38 stranaca (15,9 posto). Srbijanci su najbrojniji i u Makedoniji (10), gdje nastupaju nogometaši iz još 15 država: Brazil i Hrvatska četiri, Crna Gora tri, Albanija, Armenija, BiH, Portugal i Kosovo dva, Bugarska, Njemačka, Francuska, Kolumbija, Nigerija, Turska i Ukrajina jedan.

Prva liga Slovenije preplavljena je s igračima koji posjeduju i putovnice drugih zemalja. Od 257 nogometaša u 10 klubova skoro pola lige su stranci – 113 (44 posto). Karijere u Sloveniji grade državljani iz 24 zemlje: Hrvatske 48 (42,5 posto od ukupnog broja stranaca), Srbije 10, BiH osam, Nigerije sedam, Albanije, Brazila i Francuske četiri, Španjolske i Ukrajine tri, Izraela, Makedonije, Portugala, Slovačke i Crne Gore dva, Ekvatorijalne Gvineje, Azerbajdžana, Njemačke, Ekvadora, Gane, Italije, Malija, Austrije, Švicarske, Senegala, Siera Leonea i Palestine jedan, piše agencija Anadolija.

Specifičnosti

Shodno pravilnicima nacionalnih saveza država nastalih raspadom SFR Jugoslavije svi igrači sa stranim putovnicama ne evidentiraju se kao klasični stranci.

Naprimjer, u članicama Europske unije (EU) Hrvatskoj i Sloveniji nogometaši iz drugih članica EU ne tretiraju se kao stranci, što propisuje i Pravilnik UEFA-e. U BiH, specifično, brojni igrači rođeni u ovoj zemlji posjeduju i tuđa državljanstva, pa se neki od njih ne mogu nazvati autohtonim profesionalcima iz inozemstva. Slično je i s pojedinim nogometašica u Crnoj Gori sa srbijanskim državljanstvom, kao i Srbiji s crnogorskim ili Hrvatskoj s BiH.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.