U Predsjedništvu samo jedan dio Daytonskog sporazuma, nedostaju aneksi

Priča o Daytonskom sporazumu, izgubljenom originalu i pronađenim primjercima izgleda nema kraja. Naime u zgradi Predsjedništva BiH u kolovozu ove godine pronađen je primjerak Daytonskog sporazuma, a kako Klix.ba saznaje radi se o nepotpunom primjerku koji ima samo tri aneksa, umjesto jedanaest koliko ima originalni Daytonski sporazum.

Tema o ovom sporazumu postala je aktualna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić tražio original sporazuma, a tajništvo Predsjedništva izvršio provjeru i pripremio informaciju da original nikada nije službeno dostavljen ni zaveden u arhivi Predsjedništva. Generalni sekretar tada je bio Ranko Ninković.

Komšić je potom podnio prijavu Tužiteljstvu Kantona Sarajevo koje je provelo istragu.

U međuvremenu se i zaboravilo na taj slučaj, a sve je prije nekoliko dana aktualizirano kada je policija u RS-u objavila informaciju da je na Palama uhićen Željko Kuntoš, kod kojeg je pronađen primjerak Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku. Više detalja o tom dokumentu nije objavljeno.

Ipak, prije nekoliko mjeseci, točnije krajem kolovoza zaposlenici u Službi za opće poslove Predsjedništva BiH prilikom preseljenja arhive pronašli su primjerak Dayttonskog sporazuma, ali sa samo tri aneksa, od ukupno 11 koliko ima Daytonski sporazum, o čemu je i načinjena službena zabilješka.

Taj detalj sada ponovo otvara pitanje, ima li BiH zvanično originalni primjerak Daytonskog sporazuma. Nitko iz Predsjedništva nije i ne želi komentirati to pitanje, jer kako saznajemo još nikada nije utvrđeno o kakvom se dokumentu radi, s obzirom na to da dokument sadrži samo tri aneksa.

Nije poznato hoće li i kada eventualno biti izvršena grafološka i ostala vještačenja, kako bi se utvrdilo da li se radi o originalu Daytonskog sporazuma. Zatim, potrebno je utvrditi gdje su ostali aneksi, jer je očito da je pronađeni dokument nepotpun. I u konačnici još nikada nije utvrđeno tko je odgovoran za cijelu situaciju i čuvanje tog dokumenta i kako je moguće da se tako važan dokument zagubio, pa odjedanput je pronađen i to u krnjoj formi.

Ostaje i nepoznato koje anekse sadrži pronađen primjerak Daytonskog sporazuma u zgradi Predsjedništva i još važnije koji aneksi nedostaju. Jesmo li zemlja bez Ustava, jer kao što je poznato aneks 4 Daytonskog sporazuma je Ustav BiH.

Daytonski sporazum sastoji se od sljedećih aneksa:

Aneks 1: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja
Aneks 1-B: Sporazum o regionalnoj stabilizaciji
Aneks 2: Sporazum o međuentitetskoj graničnoj crti i povezanim pitanjima
Aneks 3: Sporazum o izborima
Aneks 4: Ustav Bosne i Hercegovine
Aneks 5: Sporazum o arbitraži
Aneks 6: Sporazum o ljudskim pravima
Aneks 7: Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama
Aneks 8: Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
Aneks 9: Sporazum o osnivanju javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini
Aneks 10: Sporazum o civilnoj provedbi mirovnog rješenja
Aneks 11: Sporazum o međunarodnim policijskim snagama

(www.jabuka.tv)  


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.