U požarima oko Splita izgorjelo 4500 hektara

Prema gruboj procjeni, požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad obranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tijekom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar “prebacio” nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3,30 sati gasili isključivo obiteljske kuće i gospodarske objekte, dok se u Žrnovnici situacija tijekom noći malo smirila.

Stanovnici noć provode na cesti u borbi s vatrom, a izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Trenutno gase vatru kod škole u Podstrani.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti veliki, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

“Do sada je izgorjelo oko 4500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika. Tijekom 24 sata primili smo više od 5000 tisuća poziva. Od 3,30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar”, kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.
“Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima”, izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. To bi uvelike trebalo pomoći da umorni i hrabri dalmatinski vatrogasci, koji se bore s vatrom već tri dana u kontinuitetu, konačno malo predahnu. Borba za Dalmaciju se nastavlja.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • štaš reć na sve ovo,nego nije nikakvo čudo što se požar proširio do prvih kuća i zgrada u Splitu kad čovik zna kakve sve bjednike i kokošare od političara biraju za ministre ili gradonačelnike. Eto ,recimo Kerum, zamalo ga bedasti splićani nisu ponovo izabrali za gradonačelnika a dobri poznavatelji prilika i neprilika oko njega govore da je samo u zadnjih desetak godina izgubio, prokockao ili ulupao u promašene projekte i obnjekte više stotina milijuna maraka. Da je samo barem djelić tog novca dao za vatrogasnu opremu ,moglo se kupiti desetine najmodesrnijih vatrogasnih vozila i tako odmah u početku zaustaviti širenje vatrene stihije.Međutim političari ,uglavnom lažovi i kokošari koriste politiku da bi se namirili i osobne frustracije iz djetinjstva ispunili na račun obične “raje”iz koje su uglavnom (sirotinjske)bez iznimke i potekli.
    Imamo nešto slično i kod na s ,svak razuman zna da janjetar i njegova ekipa nisu sposobni kupiti ni jedan kvalitetan kombi za vatrogasce a kamoli vatrogasno vozilo s modernom opremom. I onda se postavlja opravdano pitanje tko bi mogao kupiti nekoliko kvalitetnih vatrogasnih vozila , ako veće ne za općinu ,koja nema ni za pošten ručak, onda barem za sebe , za tajkunske firme i firmice ,koje su uglavnom nikle zahvaljujući ratnim i poratnim privatizacijskim mućkama.
    Ti, po meni jadni tajkuni, nisu sposobni ni mali dio svog bogatstav ai dobra kojeg su priko noći nezasluženo zgrnuli, staviti u kontekst općeg dobra i pomoći užoj ili široj zajednici u kojoj žive, obitavaju i u konačnici masno zarađuju. Nije mi jasno kako ne žele kupiti barem 5-6 modernih vatrogasnih vozila ,svako naravno za sebe, koji bi u slučaju potrebe za gašenjem požara kao sad, stavili u korist cijele općine. Pa nisu ni oni pali s Marsa , pa da djelić svog bogatstava ne žele uložiti za opće dobro. Kako sebi još više drugima koji nemaju ni jedan posto kao oni.
    Sve što znaju je ulagati u nakaradne trgovačke centre kao iz lošijih horor filmova, dvorane ,magacine ili hotele na rubu opstojnosti. Nijednom da padne na pamet ,evo kupit ću svojim sugrađanima jedno vatrogasno vozilo, ili kakav kvalitetan i potreban medicinski aparat , pa nek se zna da nisan zadnja šuša u selu ili gradu koja ne bi barem nešto dobro učinila u svom uglavnom zgrtalačkom životnom pohodu. Većina tih polupismenih tajkuna samo zgrću i gomilaju bogatstvo, koje će im uglavnom završiti kao u biblijskoj opomeni,nepovratnu izgubljenu i promašenu životnu misiju.
    Kao hrana moljcima i trulež izjedajuće rđe…..

  • Imas li ti ikoga u Splitu da ti malo pojasni kako je sve izgledalo u kako se odvijalo ….Ocito nemas! Ovdje se kriviti nikoga nemoze da je bilo tisuću auta i vatrogasaca protiv bure i vatre se boriti ne moze .srecom nitko nije poginuo i na tome bogu zahvalan budi a ne bleletaj o nečemu sta nisi dozivio i sta ti nije poznato

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.