BiH će probati ispraviti sramotu

Dragan Čović

”Želio sam im prenijeti i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u sljedećem razdoblju morabiti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU”, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je, nakon što je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom, prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Bruxellesu.

Razgovarao je s Johannesom Hahnom, tajnikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća.

Čović je o zastoju na europskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije.

Govoreći za Dnevni avaz iz Bruxellesa, Čović je kazao da je europske dužnosnike upoznao s namjerom da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Europsku uniju, koji su pošljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.

Istaknuo je kako BiH mora poštovati ranije zadane rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u listopadu.

Čović kaže da je s tajnikom Hahnom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena šansa za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili.

”Sada ćemo to pokušati ispraviti što prije. Na nama je da resetiramo neke stvari. Moramo promijeniti u BiH koncepciju rada između nas. Gospodin Hahn vrlo je jasno kazao da su posebno posljednje komunikacije BiH s međunarodnom zajednicom u Bruxellesu i u Trstu ocijenjene kao vrlo loše po nas. Ponovo se proglašavamo nevjerodostojnim, znači preuzmemo neku obvezu i nismo je u stanju izvršiti. Ta jedna prijateljska kritika u biti znači da je i nama i njima isti cilj – BiH u EU”, kaže Čović.

Također, naglasio je da je u razgovoru s europskim dužnosnicima istakuo spremnost suradnje BiH sa susjedima, posebno sa Srbijom i Hrvatskom.

Čović je najavio da će po povratku u BiH organizirati sastanak lidera stranaka kako bi ponovo bili aktualizirani ranije zacrtani planovi, ali i postavljeni što brži rokovi za njihovo ispunjenje.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Opet se druga Gago gura gdje mu nije mjesto, da bude prvi i jednakiji od drugih. Nije upalilo prvi put, pa zašto bi upalilo sada ili je zov moći jači od pameti ili narodski rečeno udarili mu testosteroni iz muda u glavu. Njegovo predsjedanje mu se idealno posložilo sa nastupajućim predizbornim vremenima pa misli da može palamuditi do besvijesti. Jadni Hrvati navikli i ne trzaju više na povike “vuk”, “vuk”, ili se ne čuje do Njemačke, a “ostali” gledaju iz lada i glade jaja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.