U Posušju propada remek-djelo: Koliko će most izdržati nebrigu institucija?

Država dosada nije pokazala ozbiljno zanimanje za očuvanje graditeljske baštine. U Posušju propada remek-djelo klesarstva – kameni most iz vremena Austrougarske. Vrijeme je učinilo svoje – korito rijeke je presušilo. No, koliko će još dugo most izdržati nebrigu institucija?

Most je na rijeci Ričini – iako Ričine više nema. Gradili su ga posuški klesari. Iz obližnjih kamenoloma dovlačili su kamen i napravili remek-djelo po projektu nepoznate osobe.

“Ni u franjevačkim knjigama nema informacija koja Bosanka i zašto ga je izgradila”, priča studentica arheologije Josipa Penava. Navodi da je most izgrađen 1936. te da je srušen za vrijeme Drugog svjetskog rata i ponovno obnovljen 1946.

Nebriga, ali i zub vremena učinili su svoje. Kako je kazao Ante Begić, predsjednik Turističke zajednice ZHK-a, podružnica Posušje, ispred Turističke zajednice i Općine Posušje u nekoliko navrata su slali projekte vezane za njegovu obnovu na razini Federacije i u Hrvatsku, ali da sredstva nisu uspjeli dobiti.

Aktivisti jedini štite most od propadanja. Brinu i o okolišu – nekropolama u neposrednoj blizini. Bez zalaganja planinara – ne bi ni bilo planinarske staze koja počinje upravo na mostu.

Mario Bonić predsjednik je Planinarskog društva Pločno. Kaže kako su članovi gostujućih planinarskih društava oduševljeni.

Svi će se složiti – krajnji je rok za njegovu obnovu – no bez zaštite države – sve je uzalud – izgubit ćemo spomenik graditeljske baštine.


3 komentara

  • ne kažem -ovo treba očuvati i zaštiti, ali bolan puklo tisuće i tisuće stećaka, pa gradina i gomila, ma ni to nije sve, pukle tisuće kuća kamenih od prije 150,200,300 godina znači doslovno od naših didova i pradidova, i to kuće ozidane u suvo sa superiorno klesanim kamenjima u ciklop — zarasle i polako se urušavaju, ma eej, lako ćemo mi za most ali ljudi moji -pa pljujemo i gazimo po didovini i očevini ako oćete a nemoli da ćemo se sjetiti još ostalih građevina, čast izuzecima koji imaju ovu svijest koliko je vrijedno npr. imati i očuvati kamenu kuću od didova i pradidova, pa suvozidine, —ko ima ovu svijest taj će isto imat svijest da i ovakve stvari poput ovog mosta treba čuvati, ali nažalost danas je u mnogih krajnji domet svijesti – kladionica, malo se opsuje, malo se popije -poloka, poždere i to je to—ko ti gleda vake stvari–i šta će onda ostati iza ovakvih primitivaca–pa ništa–aj pozdrav

  • Podaci malo možda pobrkani ali dobra je namjera.
    Ma šta ćeš govorit o starim kućama, kad su i groblja do jučer bila sramotno zapuštena. Puno bitni stvari se zanemari.Kultura?!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.