U Posušju predstavljena knjiga “Pogled u nedogled” Miljenke Koštro

U utorak 2. listopada, u kino dvorani, u Posušju, održana je promocija pete po redu knjige “Pogled u nedogled” autorice Miljenke Koštro.

O knjizi su pored autorice govorili recezenti: profesor akademik Vinko Grubišić i profesorica Božena Pandža. Uz dvoje već spomenutih, recenziju o ovoj knjizi pisala je i profesorica Blanka Kraljević. Priče je interpretirao profesor Jozo Kolobarić, a promocija je obogaćena recitacijom Zvonimira Pandže i glazbenom izvedbom Anđele Širić.

Čitalačka publika je pokazala veliko zanimanje za ovu zbirku kratkih priča većinom objavljenih u časopisu “Cvitak”. Knjiga je podjeljena u pet tematskih odjeljaka i obogaćena brojnim zanimljivim ilustracijama koje je uz autoricu radila gimnazijalka Josipa Knezović. Knjiga je objavljena u nakladništvu DHKHB. Urednik knjige je književnik i novinar Mladen Vuković.

Lakoća jezika kojim se autorica obraća djeci budi u njoj novu Brlić-Mažuranić, a razigranost priča i smisao za dječji jezik približava je Paljetku i mnogim imenima koji su dali doprinos dječjoj književnosti. Na sasvim jednostavan način Koštro se poigrava mjesecima kroz godinu kako bi što lakše uspjela doprijeti do mladih umova, novih generacija u kojima ona vidi smisao svoga stvaranja odgajajući ih na određen način i ukazujući na ono što je moralno ispravno a što ne, rekla je profesorica Božena Pandža.

Nakon triju zbirka poezije Miljenke Koštro (Cvjetnjak na kamenjaru, 2003., Miris vječne mladost, 2004. te Čarolije svitanja, 2008), zatim romana Biti Viktor (2016), koji je po mnogočemu jedinstven u novijoj hrvatskoj prozi, pred nama je Koštrin – Pogled u nedogled, zbirka od 61 kraćeg teksta, od kojih bismo neke mogli smatrati književnim vinjetama, a neke pjesmama u prozi. 

Ovi tekstovi koji se mogu izvrsno uklopiti u školski program, imaju često ekološke poruke: osječenim stablom, koje je oborila motorna pila, narušen je čitav jedan ekološki sklad. Ili: tako rekući jednokratnom uporabom oraha, odnosno orahova stabla, koje je davalo i plodove i ugodan hlad za odmor, ali koje je posječeno kako bi se mogli obrati njegovi plodovi, iza sebe ostavlja samo panj, pustoš, rekao je profesor Vinko Grubišić.

Doduše, pokatkad ili dosta često zaboravimo zrnca dobrote od kojih smo bili satkani kao djeca jer nesmiljeno vrijeme u kojem živimo od nas traži ponašanje po nekim novim pravilima. Upravo nas na tu našu nekadašnju bezazlenost podsjećaju ove novele. Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost, stoji u recenziji  profesorice Blanke Kraljević.

Sama autorica se zahvalila svima i nešto rekla o knjizi.

Vidljivo je da volim rime pa sam ih provukla kroz naslov knjige i kroz neke priče. Iz više razloga ja ovu knjigu ne bih nazvala knjigom za djecu jer svaka priča, iako razigrana, nosi dublju poruku i potrebno je zagrepsti malo ispod površine kako bi se došlo do biti napisanog. Mnogi misle kako je lako pisati za djecu. Ja pišem i za djecu i odrasle i vjerujte mi da mi je uvijek teže i odgovornije pisati za djecu, ali istovremeno i zadovoljstvo. Ove priče su nastajale posljednjih desetak godina , kako sam već 8 g stalna suradnica lista Cvitka, većina ih je objavljena u njemu. Nadam se da će čitatelji čitajući ove priče svatko za sebe pronaći zrnce zadovoljstva, istaknula je Miljenka Krišto.

Poslije promocije u predvorju kinodvorane posjetitelji su mogli pogledat izložbu slika posuškog slikara Branka Širića.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.