”Večer sjećanja” u spomen na Gojka Šuška u Širokom Brijegu

U sklopu manifestacije „Svibanjska sjećanja“, a u organizaciji Grada Širokog Brijega i Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg bit će upriličena „Večer sjećanja“ u spomen na Gojka Šuška.

Program će se održati u petak 5. svibnja u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

U programu će kao govornici sudjelovati:

  •  Vladimir Šoljić – ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, bivši ministar obrane u Vladi Federacije BiH i dugogodišnji predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne
  • Zdenko Ćosić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i dugogodišnji predsjednik Vlade ŽZH

Program će voditi predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić, a večer će prigodnim glazbenim točkama obogatiti Ivan Šušak.

Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prošlo je 25 godina od kada nije s nama, a preminuo je 3. svibnja 1998.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine.

Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. otkriven je spomenik Gojku Šušku ministru obrane Republike Hrvatske, te i trg na kojem je postavljen spomenik nosi ime pokojnog ministra.

Obilježena godišnjica smrti ratnog ministra Gojka Šuška

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Široki Brijeg)

7 komentara

  • Gojko Ŝuŝak je u najtežim trenutcima za sve Hrvate se primio najodgvornije dužnosti, koji du mnohi ŝkolovani izbjegavali dok JNA ne pobjedi.

    Zato vječna zahvala Gojku Ŝuŝku do neba !

  • Čovik otišao sa ju pasošom u Kanadu i vratijase sa ju pasošom 91 izdan u Beogradu pomalo čudnovato oženija srbijansku ima sa njom jednu dijete isto srbijansku pa ito pomalo čudnovato brat bija šef ureda za obranu u širokom ito pomalo čudno jedan ustaški opredjeljenje a drugi brat šef ureda komunista barišić dolazi na nagovor šuška i za trideset dana pogiba ludvig pavlović gine nedugo posle izlaska iz zatvora hosovci ginu sa bl kraljevićom ima tuten puno toga čudnoga moglo bise satima nabrajati a rojs ga čuvao i kada je išao na vc a rojs ovicir udbe milijona posto zar ovo nije baš čudnovato general pukovnik metka ispali ja nije a eto moj narode gutaju samo gutaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.