U Otvorenom o Daytonu i Hrvatima u BiH: “Bošnjaci ne sprečavaju Hrvate da izaberu svoga člana Predsjedništva” – Jabuka.tv

U Otvorenom o Daytonu i Hrvatima u BiH: “Bošnjaci ne sprečavaju Hrvate da izaberu svoga člana Predsjedništva”

U studenom 1995. Daytonski sporazum donio je kraj rata u Bosni i Hercegovini. 25 godina poslije BiH i dalje je duboko podijeljena zemlja, a politička razilaženja i nemogućnost dogovora priječe napredovanje prema euroatlantskim integracijama i boljem životu.

Koja je ostavština Daytona? Što treba mijenjati? Što su donijeli lokalni izbori i što očekivati u prosincu na izborima u Mostaru nakon 12 godina? Koji plan za BiH imaju svjetske sile?

U “Otvorenom” su ostovali hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, povjesničar Ivo Lučić, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Alma Čolo, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Božo Ljubić kaže da je već u vrijeme potpisivanja sporazuma izražavao dvojbe o upravljivosti i funkcionalnosti takve države.

BiH je danas disfunkcionalna država, rekao bih da su do danas na sceni tri iste ili slične političke paradigme, kakve su bile pred početak rata u BiH. Imate bošnjačku, unitarističku paradigmu, da se BiH “de facto” konstituira kao država većinske nacije. Imamo separatističku politiku iz Republike Srpske, koji idu prema što većoj autonomiji pa čak i nezavisnosti. Imamo hrvatsku političku paradigmu koja je predviđala BiH federalno ustrojenu, od federalnih jedinica koje će imati etničku većinu jednog, drugog ili trećeg naroda, ističe dodajući da ne postoji pozicija međusobnog povjerenja, ističe predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

“Bošnjaci ne biraju Hrvatima političke predstavnike”

Alma Čolo, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH ne slaže se s Ljubićem, smatra da se radi o negativnoj percepciji budućeg suživota.

Hrvati su s nama i Srbima gradili institucije u ovoj zemlji, ali istina je da postoje određene blokade i ucjene, postoje mehanizmi koje koriste predstavnici RS-a te predstavnici HNS-a koji ne žele implementirati izborne rezultate iz 2018. godine. Ako blokirate neke procese, naravno da možete tvrditi da nema suživota, replicira i dodaje da Bošnjaci ne sprečavaju Hrvate da izaberu svoga člana Predsjedništva.

Mi ne biramo hrvatskog člana Predsjedništva već građani na slobodnim i demokratskim izborima tajnim glasanjem, dodaje.

“Čije interese zastupa Željko Komšić?”

Ljubić replicira da je Hrvatima problem nemogućnost biranja legitimnih predstavnika u Dom naroda, što je bošnjačka većina iskoristila pa je izabrala Vladu FBiH bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata (2002. i 2010.).

Ključ napretka BiH je izmjena Izbornog zakona. Moj je odgovor kolegici Čolo sažet ću u jednoj rečenici. Pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koje predstavlja i čije interese predstavlja. Čije interese zastupa Željko Komšić. Nemojmo zamjenjivati teze. Nećemo nikuda krenuti, ako budemo gradili BiH na temeljima na kojima ne može biti građena. Temelj je konstitutivnost tri naroda.  

“Hrvatska politika najbliža Daytonskom sporazumu”

Povjesničar Ivo Lučić ističe da Daytonski sporazum nikada nije prihvaćen onako kako je trebao biti i da su ga sve strane, na neki način htjele izigrati.

Tu prvenstveno mislim na bošnjačku i srpsku politiku, a hrvatska politika je bila najbliža Daytonskom sporazumu jer je on štitio Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH.

U ponedjeljak se sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost, a jedan od zaključaka jest daljnja potpora Hrvatima u BiH i potpora prema “duhu i slovu” Daytonskog sporazuma. To je zajednički stav hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Republika Hrvatska želi vidjeti BiH kao stabilnu i funkcionalnu, mi smo zagovaratelji europskog puta BiH. Sigurna i stabilna BiH tako da će se svaki narod osjećati sigurno. Hrvatska će pomoći BiH, ali BiH mora ostvariti jednakopravnost i konstitutivnost što je dio međunarodnog prava. Ali to je derogirano i narušeno, ističe hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ovoga trenutka treba reći da EU računa i dalje računa na BiH i posjet visokog predstavnika za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Josepha Borrella Sarajevu je na neki način signal BiH da doista ako želi napredovati prema Uniji, mora prionuti na posao ozbiljnih reformi, ističe Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, a koji je bio i izvjestitelj Europskog parlamenta za zapadni Balkan.

“Inzkova funkcija ne predstavlja ništa”

Radi se o 14 kriterija koji su sadržani u mišljenju Europske komisije, a u kojem je istaknuto da je postignut doista skroman napredak.

Što se tiče uloge Ureda visokog predstavnika u BiH, Ivo Lučić kaže da je on sam sebi postao svrha i da njegova funkcija ne predstavlja ništa.

Ali on zapravo ometa procese, stvara iluziju da će netko sa strane nešto riješiti, umjesto da se kroz demokratske procedure dođe do rješenja, svi očekuju da bi se to moglo riješiti uz pomoć nekih stranih sila i odluka visokih predstavnika. Ne sjećam se niti jednog poteza Valentina Inzka da je napravljen da je imao ikakvog smisla i da je napravljen na dobrobit BiH.  

Alma Čolo slaže se da je potreban konsenzus kako bi BiH išla naprijed te da se moraju poštovati međunarodne obveze, među kojima je i presuda Europskog suda za ljudska prava.

Znate za presudu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, stoji da je BiH dužna osigurati svim građanima na fer i demokratske izbore, i da svi imaju pravo da budu birani i da predstavljaju. Naravno da se konstitutivnost naroda ne osporava iz Sarajeva. Mi to nikako ne osporavamo, ali je vrlo teško osigurati legitimno predstavljanje Hrvata i pravo svih građana da budu predstavljeni u organima i strukturama vlasti u BiH u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava.

“Biden će obnoviti interes SAD-a za ovaj prostor”

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden kroz povijest je bio povezan s BiH pa se logično pitanje postavlja – kakva će biti politika SAD-a prema susjednoj državi.

S njegovim dolaskom obnavlja se jedna vrsta partnerstva između SAD-a i EU-a, a to je davalo rezultate u prošlosti, a protekle četiri godine to je stavljeno sa strane. Biden je dobar poznavatelj prilika na zapadnom Balkanu. I on je predlagao da se zaustavi agresor tijekom rata u BiH. Vjerujem da će on obnoviti vrstu interesa SAD-a prema ovom prostoru, da će ponuditi ruku suradnje Europskoj uniji. Ipak o tipu medijacije, za sada je prerano govoriti, ističe Tonino Picula dodajući da postoji i interes Kine, Rusije te Turske za situaciju u BiH.

“Stvari razriješiti kompromisom”

Lučić dodaje da stvari treba riješiti u skladu s Ustavom.

Meni je, kao državljaninu BiH, možda malo važniji Ustav BiH nego presude europskih sudova. Ali to jedno ne isključuje, adekvatnom promjenom izbornog zakona mogu se riješiti svi ti problemi. Znači i načelo legitimnog zastupanja i da svi građani mogu biti birani. Nije problem da Hrvati izaberu gospodina Fincija za člana Predsjedništva, no bitno je da ga oni izaberu, a ne netko drugi, ističe, prenosi HRT.

Alma Čolo, inače članica bošnjačke SDA, na kraju emisije zaključila je da se mora vratiti povjerenje jednih u druge.

Moramo naći kompromis između onoga što je došlo iz Strasbourga, između zahtjeva hrvatskog naroda za legitimnim predstavljanjem u Predsjedništvu, njima je to najvažnije, na drugim razinama nitko im ne bira predstavnike. Nitko to ne može napraviti umjesto nas. Ja se nadam da će doći do kompromisa i to moramo napraviti do sljedećih izbora.  

(www.jabuka.tv) 


23 komentara

 • Masala gospodjo Alma! Po vasoj definiciji za pretpostaviti je da se i Vama netko pokakio u mozak! Upravo takva razmisljanja su rezultat stanja u ovoj jadnoj zemlji. Nije tesko otkriti koga zastupate takvom izjavom koja nema logike niti tracak demokratskog razmisljanja. Nezaboravite ako tvrdite da je ispravno samo ono sto Vi smatrate i hocete da bude tako – to je diktatura. Pitajte jednostavno Hrvate kako se slazu sa Vama po Tom pitanju i u kojem postotku. Kako vam svima gore u Sarajevu vise ne dojadi prodavati maglu i bacati prasinu u oci?

  • Anonimno toj Almi bas se netko pokakio u mozak.Ona zivi samo sa malim mozgom jer je veliki vec odavno potrosila.Borba za islamisticku drzavu.Pitam se dokle????

 • zemlja koja umjetno opstaje, kojoj mmf daje umjetno disanje, koju dva od tri naroda mrze zbog unitarističke politike trećeg, ako se raspane tek onda imaš problem nastanka muslimanske države u srcu europe. sve u svemu kupus, u kojem se šačica političara (jednako sa sve tri strane) vrlo fino zabavlja i puni džepove. ne treba ići dalje od zapadnog mostara, samo prebrojat nekretnine onih koji prestavljaju naš narod. upošljavanje podobnih, klimanje glava nas koji smo izgubili volju za bilo kakvu promjenu. sve u svemu najsličnije jednoj bivšoj u kojoj je skoro 22 milijuna klimalo i znamo kako je završila

 • Zamislite zločinački udruženi poduhvat u režiji SDA i Islamske zajednice koji bira Hrvatima predstavnika. Pa tko bi normalan želio živjeti s muslimani a u toj zajedničkoj državi. Napadaju nas i HVO da smo Uzp, da smo ovakvi, a oni tlače svoje susjede ko i Turci.

 • Dakle, izvorni Dayton nikada nije u potpunosti zaživio. Međunarodna nakon zla koje su činili s Ashdownom i Petrischem digla ruke i šalje bezveznjakoviće poput Inzka.
  Ova govori o poštenom Izbornom a šef joj prije mjesec i nešto rekao da će biti Komšići i na nižim razinama.
  A o građanstvu pričaju ljudi koji govore da je Alija ostavio BiH u amanet Erdoganu.
  I netko se pita kako ne idemo naprijed?
  Zbog Bošnjaka i njihove loše politike!

  • Čovjek je valjda jedini pametno tj. realno govorio. Sve ostalo je manje više klasično zamajavanje i zaglupljivanje i demagogija i eventualno sređivanje računa među sestrinskim državotvornim strankama i susjednim im Državama.
   Nedavno je, primjera radi, Hrvatima i svim ljudima dobre volje u BiH isporučena od ZeGej Sabora usrdna – sa posebnim drhtajima srca i duše – molitva za 2. svjetski rat, koja je sasvim nenadano i iznenada kao takova tamo postala nepoželjna i nepodobna, a kao kompenzaciju je Kardinalče (jer puno lakše to u stvari može iščančat upravo Kardinal, nego dakle neki tamo biskup koji skrbi o nekakvom spasenju duše kao nekakvom vrhovnom zakonu) jamilo peneziće na konto nekakve Zaklade za Zalaganje, Skrb i Ustavnu Zabrinutost i ustrajno Državničko Nastojanje.
   Sad je bitno srediti kompletan bilans, svesti račun, u smislu ako je ‘ko šta kome bio uletio – još iz vremena Krunisanja tj. minulih izbora u 7. mjesecu 2020 Anno Domini – na listi i sl.,, ako je odradio ko šta kome iz domene tih dakle demokratskih aspekata, transparentnosti i kohezije sve-narodnog bića u smislu dugo očekivane slobode i obrane od konstantno prisutne nutarnje i vanjske ugroze (koja obilazi kao ričući lav i čeka da proždre i samo što nije) tipa, ako je trebalo nadigrati u izbornome pripetavanju te neke iz nekakvog Domovinskog pokreta i uopće tih što naginju radikalnom predizbornom religiotičnom desničarenju, jer su u suštini postali i veći katolici od pape, čemu su ih upravo njihovi domicilni autohtoni pastiri sve vrijeme usrdno podučavali, ali su se ipak nekako zadovoljili tim nekim Zakladama kao i nekim ranije sklopljenim bilateralnim ugovorima, pa su za zgodno čak pronašli i odreći se 0,000000000000002% imetka na konto tih prirodnih nedaća, potresa i pandemije, koje su recentno zahvatila Ugroženo Biće, a što recimo sasvim zgodno Patrijarh emeritus trebinjsko-mrkanski i zakonski upravitelj tumači upravo kao ni nekkovo tam’ – ni vam’ Božije davanje, možda jeste a možda nije, ma jeste sto posto, jer je Sveznajući, a napose kada je riječ o državnoj kasi i sisi, staleškim povlasticama i olakšicama, beneficijama i filozofskom naklapanju, kađenju i teološkom lamentiranju koje datira još iz vremena predsrednjega do srednjega vijeka, kao i onoga staroga, carskoga, u smislu komplementarnosti iracionalnog i racionalnoga, o čemu Rale Iguman – hercegovački ćaća – zna ponjabolje jer mu one obrve i pogled, mrki nazor naprosto zrače privlačnošću, utjehom, spoznajom i auKtoritetom.

 • Naslov je ispravan. Tocno oni ne sprecavaju da hrvati izaberi sebi presjednika nego ih oni,, bosnjaci,, izaberu… Tako rade sa drlegatima u Domu naroda. Bosnjak, musliman preko novi postaje hrvat kako bi uzurpirao taj mandat u Domu naroda. Dok je god ovako imacemo Komsica ili Covica. Znaci hrvatima nije omoguceno da u hrvatskom korpusu biraju boljeg i kvalitetnijeg jer su vazda u strahu i onda je tu Covic ako bosnjaci nisu nametnuli Sejdu, Komsica. Tuzno

 • Tko je slusao neku vece Reufa Bajrovica u emisiji kod Senada sve je jasno sto je bosnjacka demokracija i gradanska opcija. Ono sto izgovara, sto je izgovorio mlad, navodno obrazovan lik, lijeve opcije granici sa dubokim vremenom mracnog komunizma. A brani Bakira i SDA. I Senadu je bilo neugodno slusati njegovove teze o preglasavanju i unistenju hrvata.

 • Recimo da se u Hrvatskoj srpska manjina izabere glasovima hrvata po principu glasova muslimana u bih digla bi se eu na noge a ovako ko nas je ..e

 • A što su to uradili naši dragi predstavnici Hrvata da ne dođe do ovog stanja u kojem se nalazimo?Ništa,ništa i još jednom veliko ništa.Samo seruckaju 25 godina i pričaju prazne priče,i onda se sjete povremeno kako će raditi na promjeni izbornog zakona.Ljubić,Čović,Raguž,Cvitanović… pa neću ih više nabrajati,ja i ništa više,boli njih neka stvar za narod.Neka budu iskreni pa kažu koji je recept kad nemaš ništa i brzo stekneš sve,ali to je samo za njih privilegija,stoka sitnog zuba nema pravo na to.Sa te igle se teško skida,droga je mala maca kad se navučeš na vlast i moć.Davno je jednom neko rekao da nismo ni zaslužili državu,koji će nam k…c kad smo je sjebali u povoju.

 • Taj isti Reuf Bajrović se može vidjeti svako ljeto na makarskoj rivijeri, kako se praćka i uživa na moru sa jaranima. Imaju nekretnine, uživaju ljudi a kad se vrate u kasabu pljuvačina na ” UZP” USTAŠE i tako to. Kad Hrvatska ZABRANI ovakvim i ostalim likovima iz čaršije prijelaz granice onda će promijeniti priču ali neće jer su svi zajedno kod ” najdraže ambasade” na brifingu. Uzalud se ložite.

 • Eto baš tako,e jesi pametan nema šta. Patološka mržnja prema nasem narodu, za sve smo mi sami krivi a Kurda 9 milijuna i ne mogu dobiti svoju državu iako su ginuli ko muhe za amerikance sve je bilo uzalud. Možda ti hrvatski narod treba dodijeliti doktorat iz političkih znanosti.

 • Dok se neki u ovoj BiH prestanu zavaravati kako će im drugi pomoći i sami ne počnu graditi državu i njene institucije, umjesto gledati u Zagreb ili Beograd i koga već nikad nema budućnosti za nikog. A Bosna je postojala prije nas i ostaće poslije nas to niko promjeniti neće.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.