U Njemačkoj uhićene osobe iz Srbije i BiH: Građevinska mafija zamračila 35 milijuna eura

U jednoj od najvećih racija u povijesti njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije razbijena je organizirana kriminalna mreža koja se bavila ilegalnim poslovima s građevinskim tvrtkama. U akciji koju tamošnji mediji nazivaju “megaracijom” uhićene su i osobe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U akciji je sudjelovalo oko 1.100 pripadnika policije i specijalne jedinice, a pretreseno je više od 140 stanova, kuća i poslovnih prostora u 31 gradu, između ostalih, u Duisburgu, Düsseldorfu, Mönchengladbachu i Leverkusenu.

Uhićeno je 8 ljudi – šestorica muškaraca i dvije žene – za koje se vjeruje da su glavni organizatori kriminalne mreže. Među uhićenima je dvoje državljana Njemačke, dvoje iz Srbije, jedna osoba iz Izraela, jedna iz BiH i jedna osoba čije se državljanstvo još uvijek ne zna.

Tužitelji smatraju da su osumnjičene osobe koristile mrežu kompanija kako bi građevinskim tvrtkama omogućile izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno doprinosa za socijalno osiguranje. Vjeruje se da je usluge te kriminalne mreže koristilo oko 450 građevinskih firmi, prenosi Net.hr.

Koristeći lažne kompanije, uhićeni su građevinskim firmama izdavali račune za poslove koji nikad nisu obavljeni. Građevinske tvrtke su te račune plaćale, a zatim dobivale novac nazad, u gotovini, i njime isplaćivale radnike angažirane na crno. Osumnjičeni bi za taj posao uzimali 10 posto od građevinskih firmi, objašnjavaju istražitelji.

Vjeruje se da je preko takvih lažnih računa prebačeno oko 48 milijuna eura, a da je država, na ime neplaćenog poreza i socijalnih davanja za radnike na crno, uskraćena za oko 35 milijuna eura.

(www.jabuka.tv) 

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.