U Neretvu puštene ogromne količine mulja s Mostarskog blata

Udruga sportskih ribolovaca (USR) Neretva priopćila je u utorak kako je u petak u večernjim satima zabilježeno jako zamućenje vode južno od Mostara, što je uzrokovalo ozbiljnu štetu cijelom ekosustavu rijeke.

Kako su napomenuli, prijave o ovom incidentu stižu od brojnih ribara koji su bili na Neretvi. Naglasili su da je situacija alarmantna.

Naše službe bile su na mjestu i svjedočile su ovoj katastrofi. Naši ribočuvari su na terenu u proteklom razdoblju zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim tijelima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija, napisali su.

Elektroprivreda HZHB odgovorila na ”optužbe” ribara

Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ”kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

Ovaj kanal predstavlja dio sustava koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko blato s rijekom Neretvom. Radi se o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprečava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond, istaknuli su iz udruženja.

Apelirali su na sva nadležna tijela, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe, te lokalne vlasti, da hitno reagiraju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosustava rijeke Neretve.

(Fena | Foto: USR Neretva)

5 komentara

  • To se poneki pravi mostarac odlučio okupat. Ovako je dva puta godišnje, proljeće i jesen kad se dosta mostaraca kupa. Ciganluk teški.

  • Gdje su puste udruge,zelenih neka vrište plaćamo ih iz proračuna,.Samo Široki ima 700 udruga zamislite koje pare se troše u prazno.Šta rade i ko stoji iza ,ko ih financira..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.